8 maart is Internationale Vrouwendag. Zouden we ook niet eens voor
heupen en andere vrouwelijke welvingen de straat op moeten gaan?
Op 8 maart 1908 besloten vrouwen uit de textielindustrie de Newyorkse straten op te gaan voor betere arbeidsomstandigheden. Brood en rozen, scandeerden ze. Negen jaar later op eenzelfde datum maar nu in Sint Petersburg verzamelden zich wederom vrouwen uit de textielindustrie op straat om hun recht te halen. Sindsdien is 8 maart Internationale Vrouwendag. Op 7 maart 2012 deed de rechtbank in Amsterdam een uitspraak in de zaak BV 7969. De zaak BV 7969? Ja, u weet wel, de zaak van de winnares van Holland’s Next Top Model 2008, Ananda Marchildon. In zekere zin ook een textielkwestie.
Ananda’s heupomvang was 92 cm en moest ‘minimaal’ 90 cm zijn. Dat niet alleen, haar billen waren te dik. Weg het gewonnen arbeidscontract ter waarde van € 75.000. Marchildon pikte dit niet en spande een rechtszaak aan tegen het bureau Elite Models waar ze als model inmiddels toe behoorde. Marchildon viel namelijk als ‘inboedel’ onder het failliete bureau dat Elite Models had overgenomen.
Marchildon won de zaak, niet omdat het belachelijk is om voor 2 cm een contract te ontbinden, maar omdat Elite Models haar heupomvang bij de overname niet had gemeten zodat het bureau noch het blonde model wist dat haar heupen niet voldeden aan de minimale eis van 90 cm (met sporten had ze nog wel geprobeerd de 90 cm-eis te halen, maar dat mislukte). Marchildon was dus niets te verwijten en kon niet in gebreke gesteld worden. Dat krijg je als je een inboedel blindelings overneemt, er zitten soms zaken tussen waar je niets aan blijkt te hebben. Wat zou Aletta Jacobs, eerste vrouwelijke promovenda en feministe uit de jaren twintig van de vorige eeuw, over deze rechtszaak hebben gezegd? Niet je lijf, maar je geest is belangrijk? Of zou ze Ananda hebben gesteund omdat ze voor haar brood vocht?
Er is in een eeuw veel veranderd in de positie van de vrouw zowel in het gezin als op de arbeidsmarkt. Er valt nog genoeg te wensen en er zijn nieuwe onderwerpen die de aandacht vragen zoals de seksualisering van de samenleving, het verkrijgen van hoge posities, het vinden van een man die zich niet bedreigd voelt door een hoogopgeleide vrouw, de roos dus.
De rechter in Amsterdam heeft geen uitspraak gedaan over de rigide eisen waaraan een model dient te voldoen. Dat was niet de inzet van deze rechtszaak. Bovendien kiezen de graatmagere 1.80 cm modellen die over de catwalk lopen en die ons toelachen in de Elle en Vogue, zelf voor deze harde maar glamoureuze wereld. Geen billen dus, weinig heupen, waardoor overigens donkere modellen bij uitstek buiten de boot vallen. Het is dit ideale vrouwenbeeld dat de veelal mannelijke (en vaak homoseksuele) ontwerpers ons voorspiegelen en dat in de reclamewereld meestal ook is overgenomen. En weinigen willen dit eenzijdige beeld veranderen, zeker niet binnen de modewereld. Het gulzige modemonster heeft nu ook zijn tentakels naar tienermeisjes uitgestrekt, die hebben inderdaad helemaal nog geen heupen. Maar wat de vrouw onderscheidt van de man zijn juist haar welvingen, heupen en billen. Denk Sophia Loren, Scarlett Johansson. Zouden deze welvingen niet onder vrouwenrechten, ja, zelfs onder grondrechten moeten vallen? Zouden wij, mannen en vrouwen, daarvoor ook niet eens de straat op moeten gaan?