[Update] Naar schatting ruim 100 miljard euro, verdeling tussen lidstaten en banken nog niet duidelijk ... Europese ministers van Financiën beraadden zich in Luxemburg ... EU-president Van Rompuy eerder: Grieken hebben geen keus
Na zeven uur onderhandelen is er dan toch een akkoord bereikt over een nieuwe lening aan Griekenland. Deze zal naar schatting honderd miljard euro bedragen en moet het land van het faillisement behoeden, zo meldt de Volkskrant. Banken en pensioenfondsen gaan aan het reddingsplan meebetalen.
Update maandag 07.30
De Volkskrant schrijft dat het grootste struikelblok in de onderhandelingen tussen de Nederlands-Duitse eis was dat banken, verzekeraars en pensioenfondsen meebetalen aan de redding van Griekenland. Aan de eerste noodlening leverden ze geen bijdrage, waardoor de rekening bij de belastingbetaler belandde.
De ministers zijn het er nu over eens dat de private investeerders een substantieel deel van het nieuwe reddingspakket voor hun rekening nemen. Hoeveel precies en op welke wijze ze dat doen, wordt de komende weken uitgewerkt. Die gesprekken moeten begin juli gereed zijn, zodat het reddingspakket voor Griekenland medio juli door de eurolanden en het IMF definitief kan worden goedgekeurd.
Update zondag 21.50
De ministers van Financiën van de eurolanden nemen op korte termijn waarschijnlijk toch geen besluit over extra steun aan Griekenland, zo meldtde Volkskrant zondagavond. Waarschijnlijk wordt pas in juli de knoop doorgehakt.
De zaak is politiek en technisch te ingewikkeld, aldus bronnen in Luxemburg, waar de ministers zondagavond bijeen kwamen voor een tweedaags beraad. Eurocommissaris Olli Rehn (Monetair Beleid) hintte daar afgelopen week al op.
Eerder
“Griekenland gaat niet failliet en stapt ook niet uit de eurozone”, zei EU-president Herman Van Rompuy zondagmorgen op de Belgische omroep VRT. Volgens Van Rompuy hebben de Grieken geen andere keus dan de bezuinigingen en hervormingen door te voeren die hen door EU en Internationaal Monetair Fonds (IMF) zijn opgelegd. “Alle andere alternatieven zijn afschuwelijk’, aldus Van Rompuy.
Volgens Van Rompuy kan een nieuwe lening er alleen komen met een vrijwillige bijdrage van de banken, omdat landen als Duitsland, Nederland en Finland dat eisen. Dat schrijft de Volkskrant zondag.
Van Rompuy onderstreepte dat een terugkeer naar de drachme voor de Grieken geen alternatief is. Niemand zou vertrouwen hebben in die munt. Ook wees hij er op dat België in het verleden ook een enorm begrotingstekort heeft weten terug te dringen. Van Rompuy was toen zelf minister van Begroting.