Verhoging naar 66 jaar in 2020, daarna onderzoek of 67 jaar in 2025 noodzakelijk is
Werkgevers en werknemers zijn het definitief eens over verhoging van de AOW-leeftijd. In het akkoord staat dat de AOW-leeftijd in 2020 wordt verhoogd naar 66 jaar.
Door redactie Joop
De bedoeling is dat de AOW-leeftijd in 2025 naar 67 leeftijd gaat. De sociale partners gaan in de periode tussen de eerste en de beoogde tweede verhoging bekijken of die verdere verhoging nodig is, zo meldt de NOS.
Het huidige pensioencontract is onvoldoende shockproof “, schrijven de sociale partners. De beurstegenvallers van de afgelopen jaren hebben bewezen dat “twijfel over de financiele soliditeit van bestaande pensioenrechten gerechtvaardigd is”.
Een andere afspraak is dat de AOW-uitkering wordt gekoppeld aan de lonen. Ook de pensioenen gaan vanaf 2020 pas in vanaf je 66e levensjaar. Wie 65 jaar wordt kan al wel stoppen met werken, maar krijgt dan een lagere uitkering. De bonden en werkgevers hopen dat het nieuwe kabinet de voorstellen overneemt.
Eind september mislukte overleg in de SER over dit beladen onderwerp en leek een akkoord even helemaal uit beeld. Probleem was toen dat werkgeversorganisatie VNO-NCW geen heil ziet in het ontzien van zware beroepen, en dat vakbondkoepel FNV in feite helemaal geen verhoging wil.
SP-leider Emile Roemer, wiens partij mordicus tegen verhoging van de AOW-leeftijd is, maakte zich vanmorgen al boos over het op handen zijnde akkoord. Hij noemde het ‘onbeschoft’ dat de sociale partners vijf dagen voor de verkiezingen hun akkoord sluiten. Op SP.nl zegt Roemer:
Van tevoren nog snel een akkoord sluiten doet de kiezers geen recht. Die kunnen immers hun stem op 9 juni inzetten en daarmee het beleid beïnvloeden. Daar is democratie voor.
Volgens CDA-premier Jan Peter Balkenende komen deze plannen zeker op de formatietafel te liggen. Daarmee praat de CDA-lijsttrekker een beetje voor zijn beurt, want als er iemand niet aanschuift bij formatiegesprekken, is het Balkenende wel. Zijn partij staat op zwaar verlies en zelf heeft hij aangegeven zich uit de landelijke politiek terug te trekken als het CDA niet de premier levert.
Demissionair minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) liet weten verheugd te zijn dat ‘er nu breed draagvlak in de samenleving is voor deze verandering. Dat is goed voor de toekomst van Nederland.’