Woedende berichten maandagochtend op sociale media. De aanleiding: de advertenties op de radio en in kranten van een nieuwe zorgverzekeraar, Selectivia geheten, die belooft mensen af te wijzen op basis van ‘achtergrond, gender en oriëntatie’. “We zijn er vanzelfsprekend niet voor iedereen.” Het lokkertje: bij een scherpe selectie van verzekerden hoort ook een scherpe prijs voor verzekerden die wel door de ballotage komen.
Dat moet toch niet kunnen? Het nieuwbakken Kamerlid Julian Bushoff (PvdA) kondigde direct Kamervragen aan. Anderen trokken al snel de onvermijdelijke conclusie: deze advertenties waren een hoax. Zo bleek de nepverzekeraar niet ingeschreven te staan bij de Kamer van Koophandel, en werd de telefoon niet opgenomen. Was dit wellicht een poging om van jan en alleman persoonlijke informatie te hamsteren? Of een persiflage op Promovendum, de verzekeraar die zich richt op hogeropgeleiden?
Het antwoord volgde maandagmiddag. Het Aidsfonds zit erachter. De campagne voor de verzonnen verzekeraar was bedoeld om aandacht te vragen voor “de miljoenen mensen die wereldwijd worden uitgesloten van zorg”. Op zijn site schrijft het fonds: “Selectivia bestaat gelukkig niet. Uitsluiting van levensreddende zorg helaas wel.”
Media die de advertenties van Selectivia publiceerden, reageren ondertussen not amused. “Het is zorgelijk dat een adverteerder leugens verspreid om aandacht te trekken”, stelt Volkskrant-hoofdredacteur Pieter Klok. “Desinformatie is een serieus probleem in de samenleving, het bestrijden ervan zien we als een van onze belangrijkste taken. Dergelijke advertenties proberen we daarom altijd voortijdig te onderscheppen.”