De toezichthouder in de zorg, de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft recent de tarieven voor huisartsen voor 2025 bekendgemaakt. Een weinig transparant document waarin de indruk wordt gewekt dat het financieel nog niet zo slecht gaat met de huisartsen. Ondanks anders luidende berichten over enorme schaarste aan huisartsen en een dreigend faillissement van huisartsenaanbieder Co-Med. waardoor 50.000 patiënten zonder huisarts zitten.
Dit kosten- en opbrengstenonderzoek is in 2022 uitgevoerd en de resultaten vormen de basis voor de nieuwe huisartsentarieven vanaf 2025. De belangrijkste verandering is dat het norminkomen voor de huisarts zelf is berekend aan de hand van een werkweek van 36 uur. Terwijl in het onderzoek de feitelijke werkweek ruim 46 uur was. Ruim 10 uur per week onbetaald vrijwilligerswerk verrichten om de huisartsenzorg voor patiënten nog enigszins op de been te houden wordt inmiddels anno 2024 kennelijk als heel normaal beschouwd. De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) is dan ook zeer begrijpelijk fel tegenstander van deze nieuwe tarieven.
PVV-minister Fleur Agema kan direct aan de bak om dit weinig transparante onderzoek en daaropvolgende tariefstructuur van de toezichthouder NZa in de prullenbak te gooien. Als eerste daad van een broodnodige nieuwe aanpak van ons steeds meer wegzakkend zorgstelsel. Met niet meer houdbare wettelijke uitgangspunten van kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid.
De blijvende schaarste aan geld voor de overheidsuitgaven zal de komende jaren heel veel ingrijpende aanpassingen vergen in veel sectoren van de samenleving. Daar valt economisch gewoon niet aan te ontkomen.