Een groep bezoekers die vanuit de ultra-rechtse Duitse partij AfD een rondleiding kregen door het voormalig concentratiekamp Sachsenhausen nabij Berlijn hebben zich ernstig misdragen. Duitse media melden dat er antisemitische opmerkingen werden gemaakt, de gidsen beschuldigd werden van leugens en de misdaden van de nazi’s werden vergoelijkt.
De AfD’ers, ook wel ‘bezorgde burgers’ genoemd door sommige media , bezochten het kamp in het kader van een gesubsidieerd uitje waarbij kiezers kennis kunnen nemen van het werk van parlementsleden in Berlijn. Sachsenhausen werd in 1936 gebouwd op last van nazi-leider Heinrich Himmler. Tienduizenden gevangenen kwamen er om het leven, onder hen de 21-jarige Nederlandse schrijfster en verzetstrijdster Reina Prinsen Geerligs. Ook politici als Koos Vorrink en Henk Gortzak werden er gevangen gehouden.
Een woordvoerder van de stichting die het oorlogsmonument beheert zegt dat sommige van de AfD bezoekers de nazi-misdaden trachtten te rechtvaardigen door te wijzen op het gedrag van de geallieerden die Duitsland bevrijdden uit de greep van Hitler. Ze vroegen zich ook hardop af of de gaskamers wel echt bestaan hadden, bagatelliseerden de doden in het kamp en maakten denigrerende opmerkingen tegen de gidsen. Het ontkennen van feiten, aanhangen van ‘alternatieve’ waarheden en belasteren van critici zijn methodes die behoren tot het standaardrepertoire van rechtsextremisten.
Josef Schuster, voorzitter van de Joodse Centrale Raad in Duitsland, noemde het gedrag bitter maar zei niet verrast te zijn. Rechtsextremistische ‘bezorgde burgers’ hebben eerder bijvoorbeeld een Kristallnacht-herdenking verstoord. Hij stelt dat de AfD alle middelen gebruikt om electorale winst te behalen, zelfs het besmeuren van nazi-slachtoffers. Monumenten uit de Tweede Wereldoorlog krijgen in Duitsland steeds vaker te maken met agressieve of provocerende bezoekers.
AfD-leider Alice Weidel, vertegenwoordiger van het kiesdistrict waar de AfD’ers vandaan kwamen, laat via een woordvoerder ‘verrast’ te zijn door het incident. Ze was zelf niet bij de rondleiding, die vorige maand plaatsvond, aanwezig. De politie is inmiddels een onderzoek gestart.