Als afgebroken stukken gletsjer in het water belanden, dan heeft dat ingrijpende gevolgen voor de oceanen. Er ontstaan ‘onderwatertsunami’s’, stellen Britse onderzoekers. De wetenschappers konden de impact zelf waarnemen toen ze bij Antarctica een stuk gletsjer ter grootte van tien voetbalvelden zagen afbreken, meldt IPS.
“Hun meetinstrumenten gingen meteen alle kanten op: niet alleen het wateroppervlak werd ernstig verstoord, ze registreerden ook onderwatertsunami’s groter dan een huis. En opvallend: voor de stukken afbraken was de watertemperatuur koeler op 50 tot 100 meter dan op grotere diepten. Na het afkalven veranderde dat drastisch, met een veel gelijkmatiger temperatuur over verschillende diepten.”
Volgens hoogleraar Michael Meredith, een van de betrokken onderzoekers, werpt de waarneming een nieuw licht op het vermengen van koud en minder koud water. “We dachten dat we wisten wat deze vermenging veroorzaakte – in de zomer voornamelijk wind en getijden – maar het kwam nooit bij ons op dat het afkalven van ijsbergen tsunami’s kon veroorzaken die de boel zo door elkaar zouden schudden.”
Meredith stelt dat de gevolgen van de onderwatertsunami’s groot kunnen zijn. “De oceaanmenging beïnvloedt waar de voedingsstoffen zich in het water bevinden. Dat is weer van belang voor ecosystemen en de biodiversiteit.”
De verwachting is dat het door de Britten waargenomen fenomeen de komende decennia alleen maar vaker zal voorkomen. Door de klimaatcrisis smelten de gletsjers sneller dan ooit.