© cc-foto: Rab Lawrence
Iedereen heeft het over de klimaatcrisis maar de daden blijven achter. Sterker nog, die nemen af. Het tempo waarin landen hun economieën koolstofvrij maken, lag in 2021 op 0,5 procent. Dat is het laagste niveau in meer dan tien jaar. Het gemiddelde sinds 2000 was tot nu 1,4 procent. Dat stelt het internationale managementadviesbureau PwC in de jaarlijkse ‘Net Zero Index’, schrijft De Morgen:
Nergens gebeurt wat nodig is om de uitstoot volgens het klimaatakkoord tegen 2030 te halveren. Om dat doen lukken moet de ‘decarbonisatie’ binnen de zeven jaar elf keer sneller. (…) “In 2021 raakten we verder verwijderd van de doelstelling om de opwarming onder anderhalve graad te houden in vergelijking met de temperatuur voor de industriële revolutie”, concluderen de onderzoekers. (…) Om de opwarming onder anderhalve graad te houden moet de uitstoot tegen 2030 halveren en tegen 2050 naar nul. Het betekent dat de ‘koolstofintensiteit’ van onze economieën de komende zeven jaar met 77 procent naar beneden moet.
In 2021 haalde geen enkel lid van de G20, de groep van belangrijkste industrielanden op de planeet, een afname van meer dan 5 procent. In negen leden, de VS, India, de EU, Italië, Brazilië, Frankrijk, Rusland, Duitsland en Japan, steeg die zelfs. De G20-landen zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor 80 procent van de schadelijke CO2-uitstoot op Aarde.
cc-foto: Rab Lawrence