Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

AD helpt kulverhaal Catan de wereld in, veroorzaakt ophef om niks

  •  
04-04-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
376 keer bekeken
  •  
4827793747_3c5a13a230_b
Het wereldberoemde bordspel ‘De kolonisten van Catan’ moet voortaan simpelweg Catan heten, omdat de maker van het spel gehoor geeft aan klachten over de term ‘kolonisten’. Dat meldde het AD woensdag. Het resultaat? Grote ophef op sociale media, een bericht dat zowel in Nederland als België grif wordt overgenomen en VVD’er Klaas Dijkhoff die zijn afschuw uitspreekt. En dat allemaal om niets. Producent 999Games laat weten dat de naam al in 2014 is veranderd, simpelweg om wereldwijd dezelfde naam te hanteren.
Schermafbeelding 2018-04-04 om 13.29.30

© Het AD was boos

VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff, een fan van het spel, schoot direct in een kramp en noemde de vermeende naamswijziging ‘verkrampt’. ‘Je zit met houten blokjes routes te maken en je handelt in kaartjes met daarop wol, steen en hout. Tijdens het spel heb ik nooit de link gemaakt met andere culturen of het koloniale verleden,’ reageert Dijkhoff verbolgen. De fabrikant heeft zich laten verleiden door ‘een paar gekkies in hun mailbox’, vindt de VVD-fractievoorzitter:
‘Terwijl de meeste Nederlanders hier echt geen probleem mee hebben. Ik ben de hele discussie over dit soort verwijzingen naar kolonialisme zat. Er zijn échte problemen, die meer aandacht verdienen.’
En wat blijkt, de meeste Nederlanders hebben er ook helemaal geen problemen mee. Er is namelijk niets aan de hand. Fabrikant 999Games schrijft in een reactie op het AD:
"Het is inderdaad waar dat we in het verleden een paar aanmerkingen over de titel “De Kolonisten van …” hebben gekregen. Omdat we graag voor iedereen leuke spellen willen maken, nemen we aanmerkingen altijd serieus. De naam Catan is echter om een heel andere reden aangenomen. Derhalve is het genoemde artikel in het AD totaal niet relevant. "
"Catan is als één van de best verkochte bordspellen van de afgelopen jaren wereldwijd uitgegroeid tot een merknaam, waaronder tientallen artikelen vallen. Om het merk internationaal te kunnen uitbouwen en beschermen ontstond er bij de hoofduitgever en auteur behoefte aan een internationaal uniforme merknaam. Deze naam is “Catan” geworden en sinds 2014 wereldwijd verplicht toegepast."
"De discussie die het AD in de wereld brengt is wat ons betreft onnodige stemmingmakerij. Het verband met ons koloniaal verleden is ongegrond en nooit van toepassing geweest."

Meer over:

ophef, ad, nieuws, catan, media
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor