Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Activisten klagen politie-infiltrant aan met wie ze naar bed gingen: 'Voel me verkracht'

  •  
25-04-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3961 keer bekeken
  •  
15066299225_22ca97249a_k

© cc-foto: Bart Everson

Zes vrouwen in Barcelona dagen de Spaanse staat voor de rechter omdat ze verleid zijn tot het aangaan van romantische relaties met een politie-infiltrant. De undercover agent, getooid met onder meer hanekam en anarchistische tatoeage, dook in 2020 op in de alternatieve scene van de Catalaanse hoofdstad. Dani toonde zich een aimabele gast en werd al snel een geliefde verschijning in het anti-kapitalistische sociaal centrum La Cinètika, een voormalige bioscoop, waar de wat linksere activisten zich verzamelen. Hij nam niet alleen deel aan acties maar knoopte ook met minstens acht activistes relaties aan.

De zes vrouwen die juridische stappen ondernemen tegen de infiltrant beschuldigen hem en de politie van onder meer seksueel misbruik en privacyschending. Ook het ministerie van Binnenlandse Zaken wordt gedaagd, als eindverantwoordelijke voor het politiebeleid, schrijft The Guardian.

"Ik voel me verkracht", vertelde een van de slachtoffers aan de plaatselijke krant La Directa. "Ik ben met iemand geweest die ik, naar nu blijkt, helemaal niet bleek te kennen en dat maakt me echt angstig." De vrouw had bijna een jaar lang een relatie met Dani en kampt nu met angstaanvallen, walging en een gevoel van machteloosheid . "Als ik geweten had dat hij een agent was, was ik nooit iets met hem begonnen. Ik heb die beslissing niet zelfstandig kunnen nemen. Niets rechtvaardigt het dat de staat en politie in mijn leven ingrijpen."

Officieel hebben de politie en andere staatsorganen niet gereageerd op de onthullingen van La Directa die de infiltratie ontdekte en openbaarde nadat duidelijk werd dat er spyware was geplaatst op de telefoons van tientallen activisten van de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging. Bronnen bij de politie bevestigen wel dat de agent werkzaam was voor een afdeling die zich richt op het vergaren van inlichtingen. 

De advocaten die de vrouwen bijstaan stellen dat hen onder meer het recht op weloverwogen instemming is ontnomen. "Het gaat er niet om dat er gelogen werd over wat zaken maar dat de hele identiteit van de persoon in kwestie vervalst was." Daarbij staat centraal dat het bedrog plaatsvind in opdracht van de overheid in een politiek getinte operatie. Er wordt ook op gewezen dat infiltratie onnodig is omdat het gaat om anarchistische maar ook vakbondskringen die een grote mate van openheid betrachten. De infiltratie wordt ook gezien als een poging de activisten te criminaliseren. De zaak staat niet op zichzelf. Ook in andere steden zijn dergelijk infiltraties voorgekomen.

The Guardian wijst er op dat een soortgelijke zaak zich voor heeft gedaan in het Verenigd Koninkrijk. Daar verwekten politieinfiltranten zelfs kinderen bij misleidde activistes.

cc-foto: Bart Everson 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.