Update 13.15 Het kabinet heeft besloten nog eens 6 miljoen euro extra vrij te maken voor noodhulp aan Somalië en Zuid-Sudan. Dat heeft minister Ploumen in de Tweede Kamer bekend gemaakt. De inzamelingsactie van Giro 555 voor slachtoffers van de hongersnood haalde in totaal ruim 30 miljoen euro op, daar komt dankzij het kabinet nu 6 miljoen euro bij.
Het gaat naar Somalië en Zuid-Sudan waar zeker twintig miljoen mensen aan ernstige ondervoeding lijden als gevolg van een combinatie van klimaatverandering, droogte, armoede en geweld. Het geld dat Ploumen vrijmaakt gaat naar het Internationale Rode Kruis: die hulporganisatie heeft goede toegang in Somalië en Zuid-Sudan.
Het kabinet maakte eerder al 11 miljoen euro vrij voor noodhulp; 2 miljoen voor de samenwerkende hulporganisaties en 9 miljoen euro voor Jemen en Nigeria.
Eerder:
Om de ergste nood te lenigen voor Afrikanen die de hongerdood dreigen te sterven startten de gezamenlijke hulporganisaties vandaag een landelijke actiedag van Giro555. In het Instituut voor Beeld en Geluid te Hilversum zitten presentatoren, BN’ers en programmakers aan de telefoon om gevers te woord te staan.
De hongersnood is een gevolg van extreme droogte die veroorzaakt wordt door klimaatverandering gecombineerd met gewapende conflicten waardoor mensen opgesloten zitten en niet kunnen vluchten naar veiliger gebieden. Circa 20 miljoen bewoners worden bedreigd in het noordoosten van Nigeria, Zuid-Soedan, Jemen en Somalië.
Na twee jaar burgeroorlog in het straatarme Jemen, is er nauwelijks nog eten in het land. Door bombardementen mislukken de oogsten, waardoor nu 90 procent van al het voedsel moet worden geïmporteerd. Maar dat is niet makkelijk: door gevechten tussen het leger en de rebellen komt niet alle voedselhulp het land binnen.
De handel in eten en de aanvoer ervan ligt door het conflict zo goed als stil. 65 procent van de bevolking heeft voedselhulp nodig. Uitgehongerde gezinnen kunnen door het geweld geen kant op.
‘Soms hebben we één maaltijd per dag. Maar het gebeurt ook dat we niets hebben’, zegt Mohammed tegen een hulpverlener van Care. ‘Dan kunnen we niet slapen van de honger.’ Mensen helpen in Jemen is ontzettend moeilijk, maar kan wel. Het belangrijkste dat nu nodig is geld, want dat is er nauwelijks voor deze vergeten hongerramp.
De actiedag is begonnen met al 17,5 miljoen euro in kas, vertelde dj Gerard Ekdom op Radio 2 bekendgemaakt. De actie loopt al sinds afgelopen zaterdag.
De opbrengst van de actie bedraagt 30 miljoen euro. Dat is 5 miljoen meer dan eerdere actie voor hulp aan Nepal na de aardbeving (2015) en een eerdere actie tegen hongersnood in de Hoorn van Afrika (2011).
"Het ingezamelde geld wordt onder meer gebruikt voor voedingsprogramma’s in Zuid-Soedan, Noordoost-Nigeria, Somalië en Jemen. Ernstig ondervoede kinderen krijgen speciale pindapasta. Ook wordt het geld gebruikt voor medische behandeling, het herstellen van de watervoorziening en het aankopen van hygiënepakketten, met daarin zeep en waterzuiveringstabletten."