ABN AMRO is vleugellam geworden door een interne vertrouwenscrisis, schrijft het Financieele Dagblad (FD). Een groep hoge managers van de bank heeft toezichthouders De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) inmiddels gewaarschuwd over de situatie. Door een gebrek aan strategie zou de ABN AMRO snel een overnameprooi kunnen worden, zo stelt de groep in een brief die in januari van dit jaar al is verstuurd naar DNB, AFM en het ministerie van Financiën. Zij vroeg nadrukkelijk aan de toezichthouders in actie te komen. Op de vraag van het FD of er sindsdien verbetering is opgetreden, liet één van de managers weten dat de situatie nog steeds nijpend is.
De irritaties bij het management betreffen de manier van leiding geven door de inmiddels vertrokken president-commissaris Olga Zoutendijk. ‘ Ze heeft geen enkel gevoel voor menselijke verhoudingen en creëert een enorme angst-cultuur,’ citeert het FD uit de brief. Ook zou de bank stuurloos zijn door een gebrek aan regie. Kees van Dijkhuizen, de huidige topman van ABN AMRO zou geen leider zijn en bovendien onzichtbaar opereren. De top en de subtop ‘vechten elkaar de tent uit,’ zeggen de managers. ‘Van een strategie is amper iets te merken.’
Noodkreet Ook de toezichthouders verzaken hun taak, vindt de groep. Zij zegt niets te merken van enig ingrijpen of sturing, terwijl zij hier wel om gevraagd heeft. Dat de nood hoog is, blijkt wel uit het feit dat het niet bepaald des bankiers is om klokkenluidersbrieven te schrijven. Intern de oplossing zoeken is de mores, ook al leidt dat tot excessen. DNB verzoeken om in te grijpen is dan ook ongehoord in bankierskringen. De groep van 21 zegt zich hier bewust van te zijn, maar ziet de noodkreet als een laatste redmiddel.
ABN AMRO werd, samen met Fortis, 11 jaar geleden genationaliseerd voor bijna 17 miljard euro. Dit na een mislukte overname door Royal Bank of Scotland, Santander en Fortis. Acht jaar later gaat ABN AMRO weer naar de beurs, maar inmiddels is het weer een zorgenkindje.