Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

ABN Amro houdt schimmige vennootschappen uit het zicht

  •  
11-04-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
52 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2016-04-11-om-08.30.52
ABN Amro helpt particuliere klanten hun schimmige vennootschappen in belastingparadijzen af te schermen. Dat melden Trouw en het FD op basis van informatie uit de Panama Papers. ABN Amro zou de enige Nederlandse bank zijn die dat doet, Rabobank en ING zeggen er jaren geleden al mee gestopt te zijn.
“Nominee shareholders” heten ze, de buitenlandse dochters van de ABN Amro die in naam optreden als aandeelhouders van de vennootschappen, om zo de werkelijke belanghebbenden buiten beeld te houden. Zo duikt in de Panama Papers onder andere de naam van Martello op, een dochteronderneming van ABN Amro en gevestigd op het Britse kanaaleiland Guernsey. Martello is op papier aandeelhouder van 25 vennootschappen op de Britse Maagdeneilanden, waardoor voor de Nederlandse belastingdienst niet te achterhalen is wie de werkelijke aandeelhouders zijn.
Het is opmerkelijk dat uitgerekend staatsbank ABN Amro zich met dergelijke praktijken bezighoudt. Minister Dijsselbloem wil de transparantie rond eigenaren van vennootschappen juist vergroten. Daarvoor wil de minister een centraal register instellen waarin alle aandeelhouders met een belang van 25 procent of meer worden opgenomen. Dit om fraude en witwassen tegen te gaan.
Niet verboden Volgens toezichthouder De Nederlandse Bank (DNB) is het op deze manier aanbieden van diensten niet verboden, zolang de banken zich aan de wetten van het betreffende land houden en erop toezien dat er geen misbruik van wordt gemaakt. DNB wilde niet ingaan op de specifieke casus van ABN Amro en Martello en liet tegenover Trouw weten ‘geen overzicht te hebben van welke banken welke diensten aanbieden’. DNB zegt ook dat banken er zelf voor moeten waken dat nominee shareholders ‘niet worden gebruikt voor zaken als witwassen en terrorismefinanciering’. In 2015 constateerde DNB nog na onderzoek dat banken zich ‘meer moeten inspannen om integriteitsrisico’s in kaart te brengen en te monitoren’.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.