De wereldwijde voedselconsumptie levert een belangrijke bijdrage aan de klimaatcrisis. Als ons dieet zo blijft als het nu is, dan zal dat leiden tot bijna een graad opwarming in 2100, schrijven onderzoekers in Nature. In de praktijk zal de wereldwijde temperatuurstijging aan het eind van deze eeuw nog een stuk hoger uitvallen, omdat er ook tal van andere broeikasgasbronnen zijn, zoals het verkeer en de industrie.
Driekwart van de opwarming als gevolg van de voedselconsumptie komt voor rekening van voedingsmiddelen die gepaard gaan met een hoge uitstoot van methaan, stellen de wetenschappers. Het gaat daarbij om vlees afkomstig van herkauwers, zuivel en rijst.
Gezonder eten – meer groenten en minder vlees – leidt tot een uitstootvermindering van 21 procent. Ook andere maatregelen kunnen helpen, schrijft MO.be. “Aangepast voer helpt bijvoorbeeld de methaanuitstoot van runderen te verminderen. Als de landbouw massaal overschakelt op schone energie kan de uitstoot met nog eens 17% dalen. Daarbovenop kunnen inspanningen om de voedselverspilling aan te pakken dringen, de uitstoot ook met 5% naar beneden halen.”