Aanwezigen op de klimaattop COP27 kunnen websites van organisaties als Human Rights Watch en een keur aan nieuwssites niet bereiken, omdat de Egyptische overheid die heeft geblokkeerd. Onder de verboden media vallen bijvoorbeeld blogplatform Medium, Al Jazeera en de laatste onafhankelijke Egyptische nieuwszender Mada Masr.
Activisten die in toeristenoord Sharm-el-Sheikh zijn, merken op dat er zoveel websites niet toegankelijk zijn, dat het lastig is om hun werk te doen. Waarnemers en ook deelnemers aan de COP27 zeggen dat de Egyptische overheid al te kritische sites expres ontoegankelijk heeft gemaakt, om er zo voor te zorgen dat het zo min mogelijk over de mensenrechtenschendingen van het land zelf gaat.
“De Egyptische autoriteiten hebben de toegang tot ongeveer 700 websites geblokkeerd, waaronder onafhankelijke nieuwsmedia en maatschappelijke groeperingen. Dit is een ernstige beperking van de toegang tot informatie die moet worden besproken, waaronder milieu- en mensenrechtenkwesties. Effectieve klimaatactie vereist dat meer mensen hun mening uiten, niet minder”, aldus Richard Pearshouse, milieudirecteur van HRW.
Egypte zet alles op alles om te voorkomen dat de mensenrechtenschendingen de klimaattop overschaduwen. Eerder al constateerde Amnesty International dat er in de twee weken voorafgaand aan de COP27 honderden activisten zijn opgepakt wegens het oproepen tot demonstraties rond de klimaatconferentie. Rond Sharm-el-Sheikh is een grote politiemacht op de been gebracht die het activisten verhindert om het toeristenoord te betreden. Adam Coogle van Human Rights Watch waarschuwde activisten dat iedereen die toch probeert te demonstreren groot risico loopt te worden opgepakt en zonder eerlijk proces te worden berecht. Ook zei hij dat de kans groot is dat arrestanten worden gemarteld: "Marteling is wijdverbreid in Egyptische gevangenissen, vooral voor politieke activisten."