Mensen vonden geen nieuwe baan, maar haken af van de arbeidsmarkt
De werkloosheid in Nederland is in maart gedaald met zevenduizend mensen. Niet dat er meer banen bijkwamen, nee, er gingen minder mensen op zoek naar een baan. In Nederland zijn nu in totaal 684.000 werklozen. Dat is bijna 9 procent van de beroepsbevolking, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.
Het statistiekbureau spreekt van een stijgende trend. In het eerste kwartaal van dit jaar kwamen er weliswaar gemiddeld per maand vijfduizend werklozen bij, maar gaven in dezelfde periode een grote groep mensen hun zoektocht naar een baan op. Daardoor nam de omvang van de beroepsbevolking af. De daling heeft dus niets te maken met het aantal banen, maar met een krimpende beroepsbevolking.
Volgens het CBS nam de werkloosheid vooral toe onder vrouwen boven de 25 jaar. In deze groep kwamen er zesduizend werklozen bij. Vrouwen zijn vaak werkzaam in de zorg en handel en dat zijn nu net de sectoren die door de bezuinigingen het hardst zijn getroffen.
Update woensdag 12:20 uur Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid reageert gelaten op de nieuwe cijfers. De reden waarom de werkloosheid daalt is volgens Asscher geen goed nieuws:
De reden waarom het daalt is niet goed. Meer mensen die zich terugtrekken van de arbeidsmarkt en zich dus niet meer melden.
Het zou volgens de minister pas echt goed nieuws zijn als er daadwerkelijk nieuwe banen bij komen.