Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Aanpak ongelijkheid is heel lastig omdat vier kabinetten Rutte de belastingdienst uitgekleed hebben

  •  
19-08-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
5031 keer bekeken
  •  
ANP-425566938

De kloof tussen arm en rijk in Nederland groeit. Met gevolg dat onze samenleving steeds meer ontwricht raakt. Mede omdat er steeds meer werkende armen komen. In een tijd dat de schaarste aan gekwalificeerde arbeidskrachten in steeds meer sectoren zichtbaar is.

Anders geformuleerd: de economische taart die in Nederland verdeeld kan worden is in sociaal en maatschappelijk opzicht niet evenwichtig verdeeld over de verschillende groepen van rechthebbenden. In een in de kern redelijk vrij gelaten liberale markteconomie. Met een overheid die terughoudend is in het wezenlijk ingrijpen met wettelijke maatregelen in dat onevenwichtige verdelingsproces. Vooral met een wettelijk minimumloon en een omvangrijk en complex belasting- en toeslagencircuit probeert de overheid de inkomensongelijkheid te beïnvloeden om de scherpste kantjes ervan af te halen.

Nederland heeft een open economie en dat houdt in dat we afhankelijk zijn en blijven van het buitenland en de ontwikkelingen op economisch gebied buiten Nederland. Waar Nederland geen enkele invloed op heeft.

De belangrijkste verschillen tussen de politieke partijen op het gebied van fiscaal te voeren beleid om de inkomensongelijkheid op korte termijn nog enigszins te kunnen beïnvloeden zit in de benadering van het al dan niet fors belasten van vermogens en het verlagen van de belasting op arbeid.

Vriend en vijand zijn het wel eens dat de belasting op arbeid fors naar beneden moet gaan om de groei van de groep werkende armen te kunnen temperen. Een verhoging van het wettelijk minimumloon zal eveneens een positieve invloed hebben op het niet verder groeien van deze categorie.

Meer belasting op vermogens vanaf een nader te bepalen bedrag aan miljoen euro’s en minder op arbeid zou feitelijk een doelstelling moeten zijn van alle grote politieke partijen in de komende verkiezingscampagne. Als eerste aanzet om snel iets meer aan de inkomensongelijkheid te kunnen doen en wellicht aan de krapte op de arbeidsmarkt.

Helaas is, dankzij de Rutte kabinetten, een herziening van ons gehele toeslagen- en belastingheffingssysteem op korte termijn nog niet mogelijk. Eerst zal de ICT infrastructuur bij de belastingdienst gerenoveerd en geactualiseerd moeten worden om een geheel ander soort belastingstelsel überhaupt in te kunnen voeren. 

Tot dan blijft het aanmodderen met het rondpompen van geldstromen om de groeiende inkomensongelijkheid nog enigszins te kunnen temperen.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (9)

Inzicht
Inzicht
21 aug. 2023 - 7:19
De beste belasting is erfbelasting! Wat mensen in hun eigen leven verdienen, hebben ze verdiend. Wat hun voorouders hebben verdiend is geluk. Zoals het lichaam terugkeert naar de aarde, behoort het geld terug te keren naar de samenleving. De ambtelijke top van de belastingdienst moet worden vervangen door een nieuwe lichting die wel iets begrijpt van automatisering en die de zaken niet uit eigen gewin nodeloos ingewikkeld maakt.
Kuifje3
Kuifje3
19 aug. 2023 - 23:10
Het belasten van vermogens is oliedom. Het zal de kloof niet dichten, maar juist veel groter maken. Vermogen zit in OG wat al bijzonder zwaar belast wordt via box3 en de OZB. Vermogen zit in de pensioenfondsen en wordt bij de uitkering al belast. Vermogen zit in bedrijven die aan alle kanten al worden belast. Vermogen zit in spaargeld wat door de lage rente en hoge inflatie eigenlijk alleen maar geld kost. Als vermogen nog harder aangepakt gaat worden betekent het natuurlijk ook dat mensen hun geld in het buitenland stallen. Is dat wat de auteur wil? Het klinkt natuurlijk leuk, maar in feite is het een vorm van populisme om dit te roepen. Rutte heeft al diverse pogingen gedaan om vermogen zwaarder te belasten. We weten hoe de verhuurdersheffing heeft gefaald en ook dat de rechter een streep heeft gezet door de fictieve rendementsheffing in box3. Als econoom en als jurist had de auteur dit moeten weten. Ook dat het zelfs strijdig is met onze grondwet. Overigens ben ik het wel hartgrondig eens met de basisgedachte dat er wat tegen die ongelijkheid gedaan moet worden. Dat kan door de kosten van levensonderhoud zoals BTW, huren, waterschapslasten, energielasten, gemeentelijke heffingen, en dat soort zaken goedkoper te maken en het geld daarvoor te halen bij winstbelasting, inkomstenbelasting, aanpak bureaucratie, enzovoorts. Laat de kamer na de verkiezingen een denktank oprichten om met verstandige ideeën te komen. Geen populistische praatjes, maar verstand gebruiken.
1 Reactie
Pietje Puk139
Pietje Puk13920 aug. 2023 - 9:54
De meerderheid van de tweede kamer is liberaal. Die gebruiken hun verstand alleen om er zelf beter van te worden. Wat er verder met het land en de inwoners gebeurt, zal ze worst wezen. Liberalisme is een extreme vorm van ikke, ikke, ikke. Zo lang de bevolking niet wordt onderwezen in het verschil tussen liberaal en sociaal, zal er niets veranderen. In november gaan weer vele miljoenen mensen op een partij stemmen die zij zich financieel absoluut niet kunnen veroorloven.
Frits Jansen
Frits Jansen
19 aug. 2023 - 21:18
Dat bewijst weer dat we een constitutionele rechter nodig hebben die controleert of politici de Grondwet naleven. Nee ze moeten geen politieke beslissingen nemen maar wel waarschuwen als die uitblijven.
linksert
linksert
19 aug. 2023 - 21:13
Met de hulp van de PVV.
DaanOuwens
DaanOuwens
19 aug. 2023 - 20:21
De belastingdienst is helemaal niet uitgekleed. De belastingdienst is beziggehouden met de verkeerde dingen. De afwikkeling van de toeslagen affaire eist een enorme personeelsinzet en het hele controle systeem op toeslagen. Overbodige activiteiten. Kwestie van keuzes maken. Over een verschuiving van een belasting op arbeid naar belasting op vermogen is al genoeg gezegd en geschreven. Kies voor een simpele maatregel en zelfs de belastingdienst kan het aan. En simpel is niet werkelijk rendement op vermogen maar potentieel rendement.
3 Reacties
PversusNP
PversusNP20 aug. 2023 - 7:25
Dat station is gepasseerd omdat de rechtbank heeft besloten dat belasting op rendement dat niet is verdient tegen mensenrechten is. Je zou ook gewoon vermogensbelasting kunnen invoeren (dus geen vermogensrendementheffing zoals we die nu kennen). Dat heeft tevens ook nadelen.
bv-user-40606
bv-user-4060620 aug. 2023 - 8:25
Voor het grootste del helemaal met je eens Daan, vraag me wel af hoe je dat wilt invullen "potentieel rendement". Dat hangt namelijk volledig samen met de risicohouding van de belegger. Klinkt nogal neoliberaal en hardcore marktdenken deze route "gij zult uw potentieel rendement realiseren" .... Helpt ook echt lekker mee met de verduurzaming en maatschappelijk verantwoord beleggen.
DanielleDefoe
DanielleDefoe21 aug. 2023 - 18:43
In Zweden wordt er dan ook pas serieus belasting geheven als het vakantiehuis of een ander vermogensbestanddeel wordt verkocht. Wel zo eenvoudig.
Mathijsco
Mathijsco
19 aug. 2023 - 17:22
Laten we de fiscale dpuceurtjes voor buitenlandse ondernemingen en multinationals niet vergeten. De staatskas loopt jaarlijks tientallen miljarden mis door toedoen van allerlei Hedge funds en multinationals die zich onder Rutte hier gevestigd hebben, en daarna bizarre fiscale afspraken hebben kunnen maken met de fiscus. Nederland is zodoende een fiscale sluiproute en belastingparadijs geworden vol brievenbus-firma's op de Zuidas. Dit soort constructies hebben als precedentwerking gediend voor allerlei grote concerns en bedrijven die hier toch al zaten, en opeens ook minder belasting wouden/mochten gaan betalen. Klauwen met geld kost het ons, en het levert per saldo niks op. Nul. Behalve de bloemist die per onderneming iedere keer 1 stuks kantoorplant ter opvulling mag aanslaan. Dicht die kraan. Apple, Starbucks, het Stellantis-concern en Bono van U2 mogen gewoon belasting betalen, en anders ophoepelen.
2 Reacties
Cruise
Cruise20 aug. 2023 - 6:31
Inmiddels is er in de OESO landen een minimumtarief van 15% voor de vennootschapsbelasting van kracht waar Nederland met 26,8% ruim boven zit. Ierland moest in verband hiermee wel knarsentandend haar tarief van 12,5% naar 15% verhogen en blijft dus fiscaal gezien veruit het meest aantrekkelijke EU land voor multinationals en dan vooral die uit de Verenigde Staten. Overigens is de kunst voor elk land natuurlijk om het tarief van de vennootschapsbelasting zo te verhogen / vast te stellen dat deze per saldo net tegen de grens zit dat een multinational acceptabel acht. Ga je eroverheen dan vertrekken ze en heb je per saldo belastinginkomstenverlies. Verhoging van de vennootschapsbelasting is dus manouvreerwerk waarbij je niet klakkeloos te werk kan gaan en het is dus de kunst de “pijngrens”,van de bedrijven optezoeken zonder erover heen te gaan.Dit zelf geldt natuurlijk voor de inkomstenbelasting waarbij je het hoogste tarief wel van 49,5% naar bijv. 60% kunt verhogen maar als je dan een uittocht van veel verdienden krijgt dan heb je misschien de eerste 1 a 2 jaar wel de extra inkomsten maar daarna ben je het kwijt en kan er per saldo zelfs verlies aan totale belastinginkomsten zijn wat natuurlijk niet de bedoeling is.
PversusNP
PversusNP20 aug. 2023 - 7:28
Volgens mij snap jij de situatie dus niet. De staatskassen die geld mislopen zijn dus niet de Nederlandse. Al deze (in mijn optiek onethische) belastingdeals leven juist Nederland geld op maar kosten andere landen (vooral armere landen) geld. Ze betalen in Nederland maar dat een lager tarief ipv het land waar ze horen af te rekenen.
PVDB2
PVDB2
19 aug. 2023 - 17:13
Een kleine 1 miljoen mensen hebben een vermogen van 500.000 euro of meer. 65% van het (op papier bekende) particuliere vermogen van 2072 miljard euro. Oftewel 1300 miljard. Terwijl de 2 miljoen minst vermogende bij elkaar 38 miljoen schuld hebben. Die 1300 miljard zal door winst op belegging meer worden. Het gaat om beleid en een rechte rug door beleidsbepalende politiek. Tegenwerking zal komen, giften en donaties minder bij partijen zoals de VVD tijdens fundraisers als men verder gaat dan +2% in box 3. Het is niet meteen communisme of afgunst. Als je geld hebt word meer door beleggingen. Heb je dat niet of je hebt het nodig om normaal rond te komen niet. Beter iets meer belasten bij diegene die dan gewoon nog een Porsche kunnen blijven rijden of met hun bootje een naar fiscaal vriendelijke oorden kunnen varen.
3 Reacties
Mr Ed
Mr Ed19 aug. 2023 - 19:58
Een vermogen van 500.000 of meer klinkt als heel wat, maar meestal is dat gewoon een huis wat meer waard geworden is. Rijtjeshuizen gaan hier in de buurt inmiddels voor 7 tot 8 ton. Dat zijn stenen, geen cash. De mensen rijden geen Porsche.
linksert
linksert19 aug. 2023 - 21:16
1300 miljard is heel veel geld waarmee je veel betere dingen zou kunnen doen dan op de rekening van een miljonair te laten staat of te beleggen in winstgevende aandelen.
PVDB2
PVDB220 aug. 2023 - 8:20
@Mr. Ed. Ook je huis is vermogen. Als je je hypotheek hebt afgelost is het vermogen. Er zijn er overigens veel die hebben kunnen profiteren van de overwaarde. Verkoop je het komt het op je rekening. Maar niet iedereen heeft een koophuis. Laat staan van van 0.5M of meer. 3.5 miljoen huurwoningen tegenover 4,5 miljoen koopwoningen. Het gaat er om het vermogen van die 4% van de huishoudens die miljonair is en 42% van alle particuliere vermogen heeft (op papier). Van het vermogen van een persoon is gemiddeld 57% het huis, de rest banktegoeden of aandelen. De Porsche is spreekwoordelijk. 8 ton is wat je mag hebben maar middelklasse ontstijgend. Het huis dat je betrekt is afhankelijk wat je wil. Je kan al je centen in steken in een dure villa (met hra) of een kleinere woning (met hra). Hoe hoger het vermogen hoe kleiner het aandeel van je huis. Het is ook niet vreemd dat vastgoed zou populair is. Het geeft een hoge winstmarge. Terwijl het maar stenen zijn zoals je zegt.
EenMening3
EenMening3
19 aug. 2023 - 16:35
Als je wil dat arme mensen op korte termijn meer in de pocket krijgen, moet je de kostprijsverhogende belastingen verlagen. In concreto het lage BTW-tarief, de brandstofaccijns en de energiebelasting.
6 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens19 aug. 2023 - 20:00
@ EenMening3 Jij schrijft: kostprijsverhogende belastingen verlagen. In concreto het lage BTW-tarief, de brandstofaccijns en de energiebelasting. Prima oplossing voor de meest rijke Nederlanders. Die krijgen veel meer geld in de pocket dat wordt opgebracht door de andere Nederlanders inclusief de armen. Mar dat is uiteraard ook jouw doel.
linksert
linksert19 aug. 2023 - 21:16
Iedere euro die een miljonair maakt gaat ten koste van een armer iemand.
Kira68
Kira6819 aug. 2023 - 21:56
Waarom. Alles wat ze doen is tgv de haves . Die profiten het.meest.
Jozias2
Jozias220 aug. 2023 - 12:13
@linksert “Iedere euro die een miljonair maakt gaat ten koste van een armer iemand.“ Nee zo werkt de economie niet.
EenMening3
EenMening320 aug. 2023 - 13:06
@Daan Kostprijsverhogende belastingen op eerste levensbehoeftes drukken naar verhouding het zwaarst op de lage inkomens. Zij hebben er het meeste baat als deze belastingen worden verlaagd. Je kunt dit bijvoorbeeld compenseren door de 3e belastingschijf te verhogen. Wat jij beweert is dus onzin en dat weet je zelf natuurlijk ook wel.
DanielleDefoe
DanielleDefoe21 aug. 2023 - 18:51
procenten ipv centen zijn in het voordeel van hogere inkomens
Ben  Liberaal
Ben Liberaal
19 aug. 2023 - 16:35
Opmerkelijk van heer Kerstholt dat u het (100%) verantwoordelijke departement & ministerie van Financien zo in de luwte laat. Dat ministerie (oja en minister) is in 1e lijn aansprakelijk. (en niet aankomen met ... jaja... het was de software van nieuwe systemen met te laag budget ... want dat wordt nu door iedereen mis/gebruikt)
1 Reactie
linksert
linksert19 aug. 2023 - 21:18
Het gaat hier over de bezuinigingen op de belastingdienst, een VVD-project.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor