Duizenden demonstranten die de coup in Niger steunen zijn zondag in de hoofdstad Niamey de straat op gegaan en hebben de Franse ambassade aangevallen. Dat meldt ANP. De militairen die vorige week een staatsgreep in het Sahelland pleegden, beschuldigen Frankrijk ervan gewapenderhand te willen ingrijpen.
Een aantal demonstranten zwaaide zondag in Niamey met Russische vlaggen. Ze gooiden ramen in van de Franse ambassade en staken een deur in brand, maar het lukte ze niet om voorbij de muren van het ambassadecomplex te komen.
Frankrijk laat aanvallen op Frankrijk en zijn belangen niet over zijn kant gaan, zei de Franse president Emmanuel Macron zondag. De Europese Unie waarschuwt dat zij de coupplegers verantwoordelijk houdt voor iedere aanval op diplomatiek personeel, diplomatieke vertegenwoordigingen of burgers.
De EU en Frankrijk in het bijzonder waren eerder in Mali en Burkina Faso, waar eveneens staatsgrepen hebben plaatsgevonden, ook al kop van Jut. Ze werden afgeschilderd als bemoeials met kolonialistische reflexen. Rusland voedt die sentimenten.
De Europese Unie verwerpt die beschuldigingen van neokoloniale bemoeienis, aldus buitenlandchef Josep Borrell. Hij wijst erop dat de afgezette en gevangen Nigerese president Bazoum democratisch is gekozen. "Elke andere autoriteit dan de zijne kan niet worden erkend. Het is belangrijk dat de wil van het volk van Niger, zoals met de verkiezingen is uitgedrukt, wordt geëerbiedigd."
Niger werd in 1960 onafhankelijk. Voor die tijd zwaaide Frankrijk de scepter over het Afrikaanse land als een koloniale macht. Parijs heeft sinds de onafhankelijkheid een invloedrijke rol behouden. Frankrijk heeft momenteel ongeveer 1500 militairen die gezamenlijke operaties uitvoeren met plaatselijke troepen tegen islamistische extremisten.