Vervuilde binnenlucht zorgt voor meer dan de helft van de sterfgevallen
Elk jaar overlijden ongeveer zeven miljoen mensen door luchtvervuiling. Inademen van dampen van kachels of kooktoestellen zorgt voor ruim de helft van de sterfgevallen, meldt de Wereldgezondheidsorganisatie in een nieuw rapport.
Een op de acht mensen gaat dood door luchtvervuiling en is daarmee het belangrijkste gezondheidsrisico dat voortkomt uit het milieu. Fijnstof is de grootste boosdoener, die irritatie aan de longen veroorzaakt. Maar ook ontstekingen aan het hart kunnen door luchtvervuiling komen, vermoeden onderzoekers van de WHO.
In 2012 stierven 4,3 miljoen mensen door vervuilde lucht door koken en stoken op hout of kool, schat de WHO. De meeste sterfgevallen, 3,3 miljoen, vonden plaats in Azie. De vervuilde buitenlucht zorgde naar schatting voor 3,7 miljoen doden. Bijna 90 procent van de gevallen vond plaats in ontwikkelingslanden. In die landen is er veel overlap, merkt de WHO op. Zowel binnen als buiten ademen mensen dus vervuilde lucht in.
Deze nieuwe cijfers zijn twee keer zo hoog als voorheen. Dat komt door betere informatie over de gezondheidseffecten van vervuiling en betere opsporingsmethoden. Vorig jaar legde de gezondheidsorganisatie al een verband tussen long- en blaaskanker en luchtvervuiling.