Het College voor de Rechten van de Mens heeft in mei een speciaal meldpunt geopend voor klachten over zwangerschapsdiscriminatie. Dat blijkt geen overbodige luxe. In twee weken tijd zijn er 550 klachten binnengekomen van vrouwen die hun baan kwijt raakten omdat ze zwanger werden. Werknemers ontslaan of een baan weigeren wegens zwangerschap is verboden. Het College schrijft :
"43% van de vrouwen op de arbeidsmarkt die een kind hebben gekregen heeft in 2016 te maken gehad met mogelijke discriminatie wegens zwangerschap of pril moederschap. In 2012 was dit bijna net zo veel, zwangerschapsdiscriminatie op de arbeidsmarkt is dus amper afgenomen. Zeker vrouwen met een tijdelijk en flexibel contract lopen veel risico. Nieuwe contracten worden bijvoorbeeld op het laatste moment gewijzigd of tijdelijke contracten worden niet verlengd. Ook blijkt dat zwangere vrouwen op de arbeidsmarkt vaker beloning of opslag mislopen en kritischer dan hun niet-zwangere collega’s gevolgd worden in hun functioneren."
Het gaat niet alleen om ontslag. Zo zijn er ook vrouwen die gedwongen worden vakantiedagen op te nemen als ze een bezoek aan de verloskundige moeten brengen.
"Het College kan uiteindelijk een uitspraak doen over aangemelde zaken. Het College is geen rechter en kan een werkgever dus niet straffen. Wel wordt de naam van de werkgever gepubliceerd als er volgens het College sprake was van discriminatie. De werkgever kan dan de gediscrimineerde compenseren. En de gediscrimineerde kan met de uitspraak van het College in de hand alsnog naar de rechter stappen."
In twee gevallen is reeds discriminatie vastgesteld. Een uitzendbureau zette een recruiter op straat toen tijdens de proefperiode bekend werd dat ze zwanger was. Een zorgverlener ontdeed zich van een thuishulp nadat deze zich vanwege haar zwangerschap ziek moest melden. De zorgverlener verlengt het contract van een medewerker niet als die zich twee keer per jaar ziek meldt.