Veilig vrijen? Ouderen zijn niet opgegroeid met campagnes
Oud en wijs? Dat valt nog maar te bezien: onder 50-plussers neemt het aantal soa-besmettingen flink toe. Veilig vrijen komt in hun vocabulaire niet voor, constateren experts.
‘Mannen en vrouwen van boven de vijftig zijn notoir slechte condoomgebruikers’, constateert psychotherapeut en seksuoloog Albert Neeleman van de Nederlandse Vereniging voor Seksuologie (NVVS) vandaag in De Pers. Hij publiceerde meermalen over de blinde vlek van ouderen die veilig vrijen heet.
De lovers op leeftijd zelf lijken er geen benul van te hebben dat soa’s niet alleen iets voor jongeren zijn. Neeleman wijt hun slordige seksuele gedrag voor een deel aan een gebrek aan kennis. ‘De voorlichting aan ouderen schiet tekort. Die gebrekkige voorlichting is er deels de oorzaak van dat ouderen zich niet als risicogroep zien.’ Hij vindt dat ook de voorlichting naar werkenden in de gezondheidszorg beter moet. ‘Die beseffen vaak niet hoe seksueel actief sommige ouderen zijn en welke risico’s zij daarbij nemen en lopen.’
Hoewel absoluut gezien jongeren en homo’s de meeste soa’s oplopen, blijkt uit cijfers van het RIVM uit 2009 dat het aantal besmettingen met gonorroe en hiv procentueel gezien hoger ligt bij ouderen. Zo is het aantal positieve gonorroetests bij 25- tot 29-jarige vrouwen 0,7 procent en bij 55-plussers 2,3 procent. In de VS, waar meer onderzoek is gedaan, blijkt dat het aantal chlamydia-infecties onder mensen tussen de 55 en 64 jaar in drie jaar tijd met 40% steeg.
Deze getallen liggen mogelijk ook nog eens flink hoger. Volgens Neeleman blijkt uit verschillende onderzoeken dat er standaard sprake is van onderrapportage van ouderen met hiv en soa’s, omdat ze zich niet snel laten testen. ‘Voor ouderen is de schaamte mogelijk nog groter dan voor jongeren, onder meer door de andere seksuele opvoeding.’