25.000 demonstranten protesteerden vandaag in Berlijn tegen de hoge huren in en het verdringen van mensen met lage inkomens uit de stad.
De grond- en huurprijzen zijn de laatste tien jaar snel gestegen in de Duitse hoofdstad. In sommige populaire wijken verviervoudigden de prijzen zelfs. De oorzaak van de stijgende prijzen is dezelfde als die in Amsterdam. Woningen worden op grote schaal opgekocht door investeerders en omgebouwd tot luxeappartementen of verkapte short stay-verhuur. Mensen met lage inkomens vallen daardoor buiten de boot. De NOS schrijft:
"Daarnaast speelt mee dat huurders met een goedkoop huurcontract in Berlijn niet ‘veilig’ zijn. Na een gedwongen ‘sanering’ van een huurwoning mag de eigenaar de maandprijs flink omhoog gooien. Wie zich tegen de saneringen verzet, trekt vaak aan het kortste eind. Gedwongen huisuitzettingen zijn aan de orde van de dag. Menig demonstrant durft dan ook niet met journalisten over de eigen woonsituatie te praten. “Je weet maar nooit of de huisbazen meekijken”, fluistert een man, waarna hij doorloopt."
Het stadsbestuur heeft inmiddels de verkoop van gemeentelijke grond aan bedrijven verboden, verhuur via Airbnb aangepakt en ‘Milieuschutz’-regelgeving ingevoerd waarmee renovaties kunnen worden tegengehouden. Daarnaast start vandaag een burgerinitiatief om vastgoedbedrijven met meer dan drieduizend woningen te onteigenen. Als er binnen vier maanden 170.000 handtekeningen kunnen worden verzameld is de stad verplicht om een referendum over het voorstel te houden.