De maatschappelijke onzekerheid is voor de gewone burger alleen maar toegenomen, een energietransitie doet daar nog een schepje bovenop
Zondagmiddag vertelde minister Eric Wiebes tijdens Buitenhof dat het allemaal reuze mee gaat vallen met de energietransitie. Dat gaat een centje kosten maar daar zal de burger weinig van merken. Een huis gasvrij maken – rekende hij voor – kost vijftien procent van de verkoopprijs, verdeeld over dertig jaar. Dat is een half procent per jaar en dat krijgen alle Nederlanders er gemakkelijk bij. Niks aan de hand.
Dat heeft de gemiddelde Nederlander de afgelopen tien jaar gemerkt, hoeveel hij er wel niet bij gekregen heeft. De maatschappelijke onzekerheid is voor de gewone burger alleen maar toegenomen. En nu de economische bomen ineens weer tot in de hemel groeien, blijft zijn inkomen als vanouds achter.
Die energietransitie wordt een dure, heel dure grap. In concreto: er is geen enkele reden om aan te nemen dat een merkbare daling van de koopkracht vermeden kan worden. Dit gaat de maatschappij armer maken. Minister Wiebes probeert dat te verhullen met allerlei ‘tien vogels in de lucht’ verhalen: ‘Maak je geen zorgen, joh, we krijgen allemaal opslag.’ Dit is verwant aan de stelling dat iedereen straks die prachtige warmtepomp kan betalen uit wat hij overhoudt aan besparingen op de energierekening. Gegarandeerd. Echt hoor. Zo gaat het gebeuren. Niks aan het handje. Investeer met gerust hart. Anders ben je een dief van je eigen portemonnee.
Het grote probleem is dat onze door ideologie verblinde regering ook dit probleem weer gaat privatiseren. En een behoorlijke oppositie met een serieus alternatief is nauwelijks zichtbaar. We moeten het doen met populisten die struisvogelpolitiek aanbevelen: als we onze koppen maar lang genoeg in het zand houden, gaat het probleem vanzelf over. Lodewijk XV zei het al: na ons de zondvloed.