Dit waren de meest spraakmakende #BOOS-video’s van 2019. De Tweede Kamer keek ook mee.
#BOOS onderzocht hoe het zit met minderjarige kinderen die, vaak aangespoord door hun ouders, met sponsordeals en reclame-inkomsten geld verdienen met eigen kanalen op online platformen als YouTube en Instagram. In de uitzending stelt Tim Hofman geld verdienen door jonge kinderen aan de kaak in de Tweede Kamer. Mag dit? En waarom zijn er voor kinderen op een film- of reclameset wel regels en voor kinderen in een thuis- of kantoorstudio geen regels? De SP stelde Kamervragen en de PvdA kaartte het aan bij de staatssecretaris.
D66 stelde Kamervragen naar aanleiding van een uitzending van #BOOS over het CBR. In de video ging Tim met een groep jongeren met een medische achtergrond naar het CBR. Naast dat ze ontzettend lang moeten wachten op hun rijbewijs, moeten ze ook hoge kosten betalen voor bezoeken aan keuringsartsen.
Er stak een mediastorm op nadat Tim een tweet uitstuurde over een aanranding van een vrouw in het reality-programma De Villa. In #BOOS spreekt hij met de deelneemster. SP-kamerlid Kwint wil van minister Slob weten of hij op de hoogte is van de misstanden in realityshows als De Villa en Temptation Island van RTL. Het Kamerlid vindt dat er betere regels opgesteld moeten worden rond dergelijke programma's.
De SP stelt Kamervragen over het opleidingsinstituut NCOI. Onder meer over de gebrekkige onderwijskwaliteit en de hoge kosten die in rekening worden gebracht bij studenten.
De SP wil onderzoek naar de lesmethodes rond seksuele diversiteit op scholen naar aanleiding van uitspraken van een bestuursvoorzitter van een middelbare school in een uitzending van #BOOS. Hij stelde dat je op zijn school "wel homo mag zijn, maar niet homo mag doen." Tim ging bij de school langs omdat de leerlingen geen korte broeken mogen dragen, ook niet met warm weer.
De negenjarige Iraakse jongen Nemr uit de docu Terug Naar Je Eige Land van #BOOS kreeg alsnog een verblijfsvergunning. De vier coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie bereikten begin 2019 een akkoord over het Kinderpardon. Er kwam een ruime regeling voor ‘bestaande gevallen’ van ouders met gewortelde kinderen die eigenlijk geen recht hebben op verblijf.
Meer over:
#uitgelicht