Als op 6 februari 2023 Turkije wordt getroffen door een zware aardbeving, vliegt ook een Nederlands reddingsteam (USAR) naar het rampgebied. Ze arriveren als één van de eerste internationale teams in het zwaarst getroffen gebied Antakya. Documentairemaker en journalist Geertjan Lassche, die het Nederlandse reddingsteam kent van eerdere missies, mag de missie vastleggen. Lassche observeert de redders in hun werkzaamheden en stelt alleen de noodzakelijk vragen.
Het USAR-team, dat dit jaar 20 jaar bestaat, heeft sinds de oprichting slechts een enkele redding kunnen verrichten. Want meestal is een reddingsteam te laat. Maar in Turkije zijn ze snel ter plekke. Veel slachtoffers die bedolven zijn geraakt onder het puin, leven nog.
Het lukt het Nederlandse reddingsteam om 12 mensen te redden. Daarmee is het, voor USAR, de meest succesvolle missie ooit. Zo legt de camera vast hoe de 8-jarig Ibrahim op wonderlijke wijze wordt bevrijd.
Maar er is ook een andere kant van het verhaal. Veel slachtoffers liggen zo diep onder het puin, dat de redders machteloos zijn, ook al is er contact. Voor het eerst in het bestaan van USAR moeten de mannen en vrouwen uit Nederland triage toepassen. Het zorgt voor hartverscheurende taferelen, die diepe wonden achterlaten bij het reddingsteam. Want welke troost kun je bieden als je steeds vaker 'Sorry' moet zeggen tegen de ontredderde Turkse bevolking?
Documentairemaker Geertjan Lassche filmde niet alleen, maar monteerde deze documentaire ook zelf, vanuit het rampgebied. Zo kon het verhaal prime-time worden uitgezonden vlak voor een landelijke inzamelactie voor de slachtoffers, en vlak voor de redders terugkeerden in Nederland.
Bekijk hier de uitzending van ‘Oranje helmen in Turkije’ terug.
Meer over:
#uitgelicht