Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) gaat onderzoek doen naar de toedracht en de nasleep van de ondergang van het stoomschip Van Imhoff, op 18 januari 1942. Directe aanleiding daartoe is het aandringen van advocaat Liesbeth Zegveld, die in 2019 namens enkele nabestaanden van de slachtoffers in gesprek is gegaan met Defensie over een vorm van rechtsherstel. Dat de zaak zo lang na dato in de belangstelling is gekomen is toe te schrijven aan de driedelige BNNVARA-documentaire De Ondergang van de Van Imhoff uit 2017, van documentairemakers Kees Schaap en Foeke de Koe.
Jaren later, in 1965, maakt Dick Verkijk als redacteur van VARA’s ‘Achter het Nieuws’ een reportage over de affaire. Die uitzending wordt door de VARA verboden. Verkijk wordt ontslagen en zijn film is spoorloos verdwenen. Nooit heeft Verkijk geweten dat er een omvangrijk complot was om hem tegen te werken, een samenzwering waarbij zelfs de Nederlandse regering betrokken was. In ‘De Ondergang van de Van Imhoff’ komt hij daar na 52 jaar eindelijk achter.
Mediahistoricus Chris Vos zegt in de documentaireserie: ‘Ik denk dat de Van Imhoff-affaire zou moeten thuishoren in het rijtje Greet Hofmans-affaire, en later de Hueting-affaire over Nederlandse oorlogsmisdaden. Op de een of andere manier is de doofpot zo effectief geweest, dat die uit het collectieve geheugen is verdwenen.’
‘De Ondergang van de Van Imhoff’ is een coproductie van BNNVARA en Episode One.
Het documentaire-drieluik werd mede mogelijk gemaakt met steun van het Mediafonds, het VSBfonds en de Stichting Democratie en Media.
Meer over:
#uitgelicht