Werkt een bloempotkachel eigenlijk wel als bron van warmte?

10-10-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
259 keer bekeken
  •  
bloempot_irnhm

Waxinelichtjes aansteken en onder een bloempot zetten: velen denken dat ze op die manier goedkoop een ruimte binnenshuis kunnen verwarmen. Interessant, nu de gasrekening voor velen onbetaalbaar is of dreigt te worden. Maar werken ze wel?

Her en der verschijnen in de media verhalen over deze zogenaamde 'bloempotkachels'. Mensen rekenen erop de boel thuis met behulp van deze doe-het-zelf-kacheltjes te kunnen verwarmen.

En ook online zien gewiekste ondernemers een gat in de markt: deze kacheltjes worden verkocht voor prijzen tussen de 30-80 euro. Qua materiaalkosten moet je eerder aan een paar euro denken, dus dat is snel verdiend. Maar is het eigenlijk wel zo'n goed idee om ze te kopen?

Werken deze kacheltjes wel?

Het korte antwoord op deze vraag is simpel: nee, deze kacheltjes werken absoluut niet. Uit onderzoek van wetenschapsplatform Scapeler is namelijk gebleken dat één bloempotkacheltje met daaronder vier waxinelichtjes de kamertemperatuur in een uur tijd met slechts 0,3 tot 0,4 graden Celsius deed stijgen.

Een nauwelijks waarneembaar verschil, en onder de omstandigheden waaronder de test werd uitgevoerd, levert het kacheltje dan ook zeker niet de beloofde 1-2 graden temperatuurstijging. Kortom, een waardeloos product.

Dit is een verkorte versie van een artikel dat eerder bij BNNVARA's Kassa verscheen. Hieronder lees je het volledige artikel:

Redenen om ze niet te gebruiken

Goed, de kacheltjes werken dus niet. Maar er zijn nóg wat redenen om ze niet te gebruiken. De waxinelichtjes stoten enorme hoeveelheden fijnstof en ultrafijnstof uit, en dat is heel slecht voor de luchtkwaliteit in de woning. Bovendien zijn er aanwijzingen die erop wijzen dat deze stoffen schadelijke effecten hebben op de gezondheid.

Daarnaast is er nog de kans op brandgevaar: de paraffine van de kaarsen kan ontvlammen, en dat heeft mogelijk desastreuze gevolgen als je het niet op tijd signaleert. Vanwege het brandgevaar is het risicovol om ze te gebruiken, en de brandweer raadt dit dan ook met klem af.

Tel daarbij op dat ze überhaupt niet werken en veel schadelijke fijnstof uitstoten, en we kunnen rustig concluderen dat je deze kacheltjes het beste links kunt laten liggen. Warm zul je het er in ieder geval niet van krijgen.

Bron: Kassa

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor