Hoe kun je makkelijk besparen op energie? 10 tips

  •  
22-09-2022
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
2048 keer bekeken
  •  
besparen stroom elektriciteit 1127

De afgelopen maanden hebben in het teken gestaan van de hoge gasprijzen. Sommigen zagen hun rekening met honderden euro’s per maand stijgen. Hoe kun je voor langere tijd op een laagdrempelige manier energie besparen?

Er zijn tal van manieren om dit te doen. Maar welke kun je eenvoudig toepassen in je dagelijks bestaan? Marlon Mintjes van Milieu Centraal weet raad.

10 bespaartips

1. “Je kunt al veel doen door op je eigen gedrag te letten. Zeker nu het weer wat kouder wordt, is de verwarming het eerste waar je aan kunt denken. Zet de verwarming een graad lager, daar bespaar je al veel mee. Het advies is doorgaans om de verwarming op 19 graden te zetten.”

2. “Verwarm alleen de kamers waar je zelf aanwezig bent. Het is zonde om kamers te verwarmen waar je toch niet komt, maar dit wordt vaak vergeten.”

3. Het is misschien een voor de hand liggende tip maar Mintjes zegt dat je echt niet moet vergeten de verwarming voor je naar bed gaat uit te zetten. “Zet de verwarming een uur voor je naar bed gaat op 15 graden, en ook als je de deur uit gaat. Het zou echt zonde zijn om hem aan te laten staan.”

4. Om warmte binnen te houden kun je proberen alle naden en kieren te dichten. “Daar is dan wel een kleine investering voor nodig, in de vorm van tochtstrips, maar zo hou je op kleine schaal de warmte beter binnen.” Mintjes benadrukt wel dat het goed is om te blijven ventileren. Dat is belangrijk om schimmel te voorkomen en te zorgen voor gezonde lucht in huis.

5. De brievenbus blijkt ook een boosdoener. “Er komt best wel wat toch door de brievenbus naar binnen. Installeer een brievenbusborstel om onnodig warmteverlies te voorkomen.”

6. Ook onder de douche kun je veel besparen. “De gemiddelde Nederlander staat negen minuten onder de douche. Wij raden aan om dat terug te brengen naar vijf minuten. Met iets korter en ook kouder douchen bespaar je al een hoop.”

7. Daarnaast kan het ook een optie zijn om minder vaak te douchen. “We staan met zijn allen gemiddeld vijf keer per week onder de douche. Dat is al niet elke dag, maar kijk of je dit nog minder vaak kunt doen. Was je in plaats daarvan bij de wasbak.”

8. Nog een tip voor onder de douche, is het aanschaffen van een waterbesparende douchekop. “Dit is wel weer een kleine investering, maar voor die paar tientjes bespaar je er echt veel mee. Als je vijf minuten doucht met zo’n waterbesparende douchekop, bespaar je al snel tot 35 euro.”

9. Voor stroom betalen sommige mensen daarnaast verschillende dag- en nachttarieven. ’s Nachts gebruikmaken van stroom is dan dus goedkoper dan overdag. “Je kunt bijvoorbeeld besluiten de vaatwasser of wasmachine pas aan te zetten als je naar bed gaat. Laat de vaatwasser en wasmachine op de eco-stand draaien of zet ze op een lagere temperatuur, en zet deze apparaten pas aan als ze helemaal vol zitten.” Daarnaast geef Mintjes nog de tip de wasdroger zo weinig mogelijk te gebruiken. Een wasdroger is het minst energiezuinige elektrische apparaat in huis. 

10. Nieuwe apparaten gebruiken over het algemeen niet zoveel stroom meer omdat daar Europese richtlijnen en regelgeving voor gekomen is, maar oude apparaten zijn echt sluipverbruikers. “Schakel apparaten echt helemaal uit en laat ze niet in stand-by staan. Een verlengsnoer gebruiken kan hierbij helpen, omdat je door middel van de knop de energietoevoer makkelijk stop kunt zetten.”

Wat beter niet?

Uit pure noodzaak grijpen mensen soms naar maatregelen die op het eerste gezicht heel praktisch lijken, maar dat volgens Mintjes eigenlijk helemaal niet zijn.

“Vooral de elektrische kachel hoor je veel voorbijkomen. Je kunt hem voor een paar tientjes al aanschaffen, maar hij vreet stroom. De aanschafprijs is laag en dus aantrekkelijk, maar daar tegenover staat een torenhoge energierekening.”

“Pellet- en houtkachels zijn potentieel heel slecht voor je gezondheid. Bij de verbranding van het hout komen er veel schadelijke stoffen vrij, waaronder fijnstof. Zeker voor kinderen, ouderen en mensen met luchtwegaandoeningen is dit heel ongezond.”

Zo blijf je warm

Om toch te zorgen dat je op een gezonde manier warm blijft zijn er gelukkig andere, redelijk goedkope, alternatieven.

- Een elektrische deken kan al een uitkomst zijn. “Een elektrische deken is veel efficiënter omdat hij gericht verwarmd in plaats van dat hij een hele ruimte verwarmd.”

- “Je hebt daarnaast ook elektrische kussens en -stoelverwarming. Let wel op dat je een elektrisch kussen koopt zonder accu maar met een stekker voor in het stopcontact. Een accu moet je vaak opladen en die verbruikt dus relatief gezien meer stroom.”

- Een iets duurdere uitgave is de aanschaf van een infrarood paneel. “Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken als bijverwarming. Gebruik het niet voor je gehele huis want dan verbruikt het ook veel stroom. Zet hem bij je neer als je bijvoorbeeld thuiswerkt om gericht te verwarmen en energie te besparen.”

- Ook een hele goede voor zowel het milieu als de energierekening is de aanschaf van led-lampen. “De gloeilamp is al een tijd niet meer te koop dus veel mensen zullen deze wellicht niet meer hebben, maar hallogeen zie je in keukens en badkamers wel nog veel voorkomen. Deze mogen eigenlijk ook niet meer en kunnen het best vervangen worden door led-lampjes. Dit is veel zuiniger.”

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.