Alle beetjes helpen: 20 tips om geld op zak te houden

  •  
04-10-2022
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
332 keer bekeken
  •  
portemonnee geld 1127

Slim winkelen in de supermarkt, isolatietips voor in huis, je verzekeringen en abonnementen tegen het licht houden. Alle beetjes helpen écht als je geld op zak wilt houden, als je er maar werk van maakt. Dan kun je op jaarbasis minimaal vele tientjes op zak houden. Toch een prettig idee in deze peperdure tijden. Wil je aan de slag met besparen? Raadpleeg deze tips (en deel de jouwe onderaan deze pagina!)

De bespaar top 6 in de supermarkt

Je denkt misschien, "deze tips ken ik al"... Maar breng je ze ook in de praktijk?

Zo spaar je geld uit in de super:

1 - Koop een huismerk in plaats van een duurder A-merk. Ligt voor de hand, maar probeer het vaker te doen als je dit nog niet deed.

2 - Let op kortingsstickers met bijvoorbeeld '35 procent eraf'. In verband met de houdbaarheid worden met name versproducten afgeprijsd. Laat ze niet liggen!

3 - Kijk in de winkel of folder wat er in de aanbieding is. Je kunt dit uitzoeken voordat je naar de supermarkt gaat, zodat je gericht je slag kunt slaan.

4 - Als er een aanbieding is... koop dan voorraden in, van bijvoorbeeld thee, koffie, pasta of rijst, zuivel etc.

5 - Supermarkten en drogisterijen stunten aan de lopende band met cosmetica en verzorgingsproducten. Als je goed oplet, hoef je dergelijke producten vrijwel nooit meer zonder korting te kopen. Als er een aantrekkelijke actie is, loont groot inkopen extra.6 - Ga op pad met een boodschappenlijstje en wijk daar niet van af. Zo vermijd je onnodige, zogenaamde impulsaankopen die ervoor zorgen dat je duurder uit bent.

Besparen door te isoleren, 5 tips

Wat levert isoleren op voor bewoners van een doorsnee rijtjeshuis? We vroegen Milieu Centraal om tips.

7 -  Met radiatorfolie achter de radiator ga je de hogere gasprijs niet compenseren. Toch levert plaatsing ervan enkele tientjes besparing op jaarbasis op.

Isoleertips die een grotere investering vragen, maar zich op termijn terugverdienen:

8 - Investeer in HR++ dubbel glas. Dit kan voor een besparing van maar liefst 320 euro per jaar zorgen.

9 - Isoleer je een spouwmuur? Dan levert dat zo'n 260 euro per jaar op.

10 - Met vloerisolatie bespaar je jaarlijks 200 euro.

11 - Een schuin dak isoleren, kan tot 620 euro besparen op de rekening.

Probeer eens te besparen op je abonnementen, 3 tips

12 - Nederlanders zitten langer aan abonnementen vast dan eigenlijk de bedoeling is. Liefst 30 procent laat volgens het Nibud een contract (inclusief alle betalingen) doorlopen en zegt niet op. Sta daarom eens stil bij de abonnementen die jij hebt. Zijn ze allemaal nog nodig? Zeg op als het antwoord 'nee' is. 

13 – Je internet, mobiele en tv-abonnement vergelijken met actuele aanbiedingen kan lonen. Je mag na vaak na een jaar de overstap maken. Veelal kun je dan in de eerste maanden tot half jaar met korting gebruik maken van je nieuwe abonnement. Wederom een manier om vele tientjes uit te sparen.

14 - Wil je blijven zitten waar je zit en niet naar een andere provider? Misschien is er dan wel een extra zenderpakket, of streamingdienst die je beter kunt opzeggen omdat je er weinig gebruik van maakt. Dat kan ook maar zo weer zo’n 10 per maand schelen.

Budgetteren kun je leren: verschaf inzicht

15 – Heb je enig idee waar je geld blijft? Niet echt…? Zorg dat je inzicht krijgt in je uitgaven. Als je een goed overzicht hebt over wat je uitgeeft, is het makkelijker om kosten in te dammen. Check je maandelijkse uitgaven, maar vergeet ook je jaarlijkse of kwartaaluitgaven niet te controleren. Gebruik bijvoorbeeld een huishoudboekje om alles goed op een rijtje te krijgen. Hoe dat kan? Dat lees je in dit artikel:

Houd je verzekeringen kritisch tegen het licht

16 - Ga je voorlopig niet in het buitenland op vakantie? Overweeg dan om je doorlopende reisverzekering voor dit jaar op te zeggen. Voor een vakantie in Nederland bieden je zorg- en inboedelverzekering meestal voldoende dekking. 

17 - Is je huidige autoverzekering wel de goedkoopste voor je auto? Er verandert namelijk elk jaar van alles dat invloed heeft op de premie. Zo krijg je er misschien een schadevrij jaar bij. Of misschien heb je juist schade gereden waardoor je no-claimkorting is gedaald. Daarnaast wordt je auto elk jaar minder waard en rijd je door al het thuiswerken misschien wel veel minder kilometers per jaar. Allemaal factoren die mogelijk goed zijn voor een voordeliger autoverzekering. Voel je een drempel om van autoverzekering te veranderen? Lees dan dit artikel:

18 - Sommige verzekeringen zijn dubbelop. Heb je bijvoorbeeld een pechhulpverzekering bij je autoverzekering of via je dealer? Dan heb je geen pechhulpabonnement van de ANWB nodig. Kijk welke van de pechhulpdekkingen het goedkoopste is of welke je de beste dekking biedt en zeg de andere op.

19 - Overweeg om de auto op naam van je (jongere) partner te zetten. Samenwonenden mogen in elkaars auto rijden van de verzekeraars. Zet de auto daarom op naam van de jongste partner, óf die met de meeste schadevrije jaren, afhankelijk van wat het goedkoopst is. Dit kan je aardig wat geld besparen.

Besparen op apparaten? Let op het sluipverbruik

20 – Tot besluit nog een praktisch tip voor thuis: Tv’s, koffiezetapparaten, computers… in veel huishoudens staan ze nooit helemaal uit, maar op stand by. Dit sluimerende energieverbruik kost bijvoorbeeld 32 euro per jaar voor een computer. Sluit je apparaten dus zoveel mogelijk volledig af en hou het geld op zak.

Natuurlijk is deze lijst met tips bij lange na niet compleet. Wat is jouw tip om geld te besparen? Deel ‘m hieronder!
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor