Wereldwijd raakt de aarde uitgeput doordat er fosfaat uit wordt gehaald. Agronoom Hans van der Staak maakt zich zorgen over de fosfaatkringloop en streeft een gesloten kringloop na om de wereld te blijven voeden, zonder kunstmest: Groenrecycling.
Hans van der Staak maakt zich zorgen over onze aarde en de bodem. “Het gaat niet goed. We overschrijden als mens allerlei grenzen door de manier waarop we omgaan met de grondstoffen die de aarde levert. In de landbouw hebben we vaak te maken met de voorraden stikstof en fosfaat. Deze twee stoffen hebben we nodig om de bodem vruchtbaar te maken. En op dit moment zijn we de bodem alleen maar aan het verarmen, door kunstmatig stikstof en fosfaat toe te voegen. Op korte termijn wordt de bodem hierdoor vruchtbaar, maar op lange termijn put je de grond uit. Je verliest organische stof. En dat is de belangrijkste lange-termijn-voeding. Als er bijna geen organische stof meer is, verlies je bodemvruchtbaarheid. Gevolg: verwoestijning, verdroging, afspoeling en erosie.”
Hans vindt dat we meer organische stof in de bodem terug moeten brengen. En dit doe je door te composteren. Hans werkt bij Den Ouden, een bedrijf wat gespecialiseerd is in groenrecycling en de verwerking van schoon groenafval tot een hoogwaardige groencompost . Hij laat Elena zien hoe het composteren in zijn werk gaat.
Composteren is volgens Hans dé manier om de fosfaatkringloop te sluiten. “De bodemvruchtbaarheid hou je in stand door fosfaat terug te geven aan de aarde. Op dit moment zijn de we fosfaatmijnen aan het leegtrekken. Om kunstmest te maken wordt fosfaat gebruikt. Maar de mijnen zijn binnen 50 jaar leeg. Dan kun je niet genoeg eten produceren, want daar is fosfaat voor nodig. Zaak is dus dat we geen fosfaat meer kwijtraken, maar het terug brengen in de voedselketen zodat we straks met 9,9 miljoen mensen ook nog genoeg kunnen eten.”