Tips, tricks en nog veel meer groens!

Van het gas af!

27-03-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Van het gas af
Het gas raakt op en Groningen beeft – we moeten dus zorgen dat onze huishoudens geen gas meer nodig hebben. Den Haag zegt dat het niet kan, Groen Licht denkt van wel!
De meeste mensen verwarmen hun huizen en koken nu nog op Gronings aardgas. Maar dat moet echt anders. Want tijdens de klimaattop in Parijs werd in 2015 afgesproken dat de uitstoot van broeikasgassen in 2030 met 40% omlaag moet. Vorig jaar spraken daarom gemeenten en andere partijen op de Nationale Klimaattop af om in 2030 zoveel mogelijk huishoudens te laten overstappen op iets anders dan gas. Eerder kan het niet, denkt premier Rutte: ‘Als je de gaskraan nú dichtdraait, dan zitten we allemaal in de kou.’

Toch zijn er allerlei initiatieven om huizen nu al ‘van het gas af’ te krijgen. Zoals in Leeuwarden. Daar verbouwt woningcorporatie Elkien op dit moment driehonderd huurwoningen. De gaskraan wordt dichtgedraaid en de woningen worden energieneutraal. Dat kan omdat de verwarming voortaan volledig elektrisch is dankzij een warmtepomp. Verder worden de woningen heel goed geïsoleerd. En het dak ligt vol ligt met zonnepanelen. Dat is bij gemiddeld verbruik genoeg voor de hele energievoorziening van de woningen.

Elkien-directeur Alex Bonnema: “De gasbel raakt leeg dus we moeten nu iets doen. Energie wordt anders onbetaalbaar. Ook voor toekomstige generaties moet wonen betaalbaar blijven.” Door de woning energieneutraal te maken krijgt de bewoner bij gemiddeld verbruik geen energierekening meer. Huurders betalen voortaan een vaste vergoeding aan Elkien. Ze krijgen een tablet waarop ze in realtime kunnen zien hoeveel energie ze opwekken – en hoeveel ze verbruiken. De corporatie wil de komende jaren 15.000 woningen energieneutraal maken.

Dat is voor een particulier hartstikke duur. Daarom moeten juist woningcorporaties op grote schaal investeren in hun huurwoningen, vindt Bonnema. “Waarom gaat die verduurzaming in Nederland zo langzaam? Omdat we maar niet naar grote getallen komen. Wat je nodig hebt is aantallen, schaalvoordelen organiseren. Want hoe vaker de aannemer dit doet, hoe meer ervaring hij op doet en hoe meer optimale oplossingen hij bedenkt en hoe eerder hij ook weer bereid is te investeren.”

De eerste woningen in Leeuwarden zijn inmiddels klaar. Bewoners Christien en Freddy Rutkens zijn blij met hun vernieuwde woning. Freddy: “Gebruik van fossiele brandstoffen is in deze wijk binnenkort voorbij. Dat is een pluspunt.” De kookplaat is inmiddels elektrisch en op zolder hangt een warmtepomp, een elektrische boiler en een omvormer voor de zonnepanelen. De gevel bestaat nu helemaal uit isolatiemateriaal en daar mag dus niet in geboord worden. De ramen kunnen nog wel open, maar dan verlies je wel warmte en moet je bijstoken. Dat kost dus meer energie. Bewoners krijgen ondersteuning van een energiecoach. 

Bonnema: “We hebben een flinke klus voor ons liggen. Want als we in 2030 40% minder broeikasgassen willen uitstoten, dan moeten we nú aan de slag. 2030 lijkt ver weg, maar het is maar drie verkiezingen verder. Als we dan pas gaan verduurzamen, dan is het te laat.”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.