Tips, tricks en nog veel meer groens!

Plastic soep

07-03-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
189 keer bekeken
  •  
Plastic soep
In de Grote Oceaan drijft een plastic soep van 34 keer de grootte van Nederland. Al onze oceanen, zeeën en binnenwateren worden vervuild door plastic afval. Dat komt door zwerfafval zoals frisdrankflesjes en verpakkingen. Maar ook via wasmachines verdwijnen miljoenen kleine vezeltjes in het water.
Veel van onze kleding bestaat uit synthetische stoffen, zoals polyester in je blouse en acryl in je sjaal. Of denk aan je fleecetrui van gerecycled plastic. Elke keer dat je die kleren in de wasmachine stopt, laten honderdduizenden piepkleine plasticdeeltjes los, onzichtbaar voor het blote oog. Met één keer wassen van een fleecetrui belanden zo een miljoen synthetische vezels in het afvalwater! Die vezeltjes zijn zo piepklein dat ze niet uit het water gezuiverd worden en dus in zee belanden. Vissen en vogels eten die kleine plasticdeeltjes en zo belandt het in ons hele ecosysteem. Dat moet anders en daar wordt aan gewerkt. Er zijn bijvoorbeeld plannen voor sterkere garens die minder snel beschadigen. En de filters van wasmachines moeten veel fijner worden. Ook zijn er plannen voor een vloeibare toevoeging aan wasmiddel om de stoffen flexibeler te maken en daardoor minder snel slijten.
Maar je kunt er ook zelf wat aan doen!
Was zo koud mogelijk, want hitte beschadigt de stof. Doe de wastrommel zo vol mogelijk, want dan is er minder frictie en dus ook minder slijtage. Gebruik vloeibaar wasmiddel in plaats van poeder, dat houdt de vezels nat en flexibel en voorkomt frictie.
En vooral: stop met wassen! Hang je huispak gewoon een uurtje buiten.  



Met dank aan Plastic Soup Foundation http://www.plasticsoupfoundation.org/ 

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor