Tips, tricks en nog veel meer groens!

Op het bord van Wendeline Wijkstra (palmolie)

26-09-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
133 keer bekeken
  •  
palmolie
Wendeline Wijkstra is danseres bij het Nationaal Ballet. Ze woont samen met operazanger Morschi Franz. Hij is de echte kok van het stel. Als ze genoeg tijd hebben vinden ze het heerlijk om samen te eten. Meestal is dat iets Aziatisch: licht verteerbaar en met veel groenten. Op de calorieën hoeft ze niet te letten: ze traint acht uur op een dag. Wendeline en Morschi maakten twee jaar geleden een tocht door de jungle van Sumatra, om Oerang Oetans te spotten. Maar oprukkende palmolieplantages hebben het leefgebied van de aap ontzettend beperkt; verschrikkelijk om te zien.
Sindsdien probeert Wendeline geen producten te kopen met palmolie. Als het niet anders kan, dan koopt ze producten waarin ‘duurzaam geteelde’ palmolie is verwerkt. Wendeline heeft al een aantal keren aan een supermarktmedewerker gevraagd: wat betekent dat, duurzame palmolie? Bestaat duurzame palmolie wel? Maar een bevredigend antwoord heeft ze nog niet gekregen. Daarom gaan wij voor haar op onderzoek uit.
Greenpeace kan ons helpen aan een antwoord op deze vraag. Campagneleider Meike Rijksen vertelt: Voor de aanleg van palmolieplantages wordt eeuwenoud oerwoud gekapt, veenbossen ontwaterd en in de brand gestoken. Dit zorgt niet alleen voor een ernstige beperking van het leefgebied van de Oerang Oetan, maar er komt ook enorm veel CO2 en andere schadelijke stoffen vrij. Jaarlijks overlijden duizenden mensen voortijdig door het inademen van schadelijke rook. Het is dan ook van groot belang om te stoppen met het aanleggen van nieuwe palmolieplantages.
Maar de oliepalm (de boom die palmolie levert) geeft de hoogste opbrengst van alle eetbare oliën, veel meer dan bijvoorbeeld koolzaad, soja of zonnebloemen. Wereldwijd wordt jaarlijks 47 miljoen ton palmolie geproduceerd, en die vraag blijft alleen maar toenemen. Deze enorme hoeveelheid olie vervangen door andere oliën - als dat technisch al haalbaar is - zou waarschijnlijk tot dezelfde (of ergere) problemen leiden als we die nu kennen van de palmolie-industrie. Palmolie boycotten en vervangen door andere grondstoffen is dan ook geen reëel alternatief.
Er bestaat duurzame geproduceerde palmolie. Deze olie is afkomstig van bestaande plantages, waar niet recent is ontbost, geen giftige stoffen bij de productie worden gebruikt en de werknemers een eerlijk loon verdienen. Maar veel producenten zeggen duurzame palmolie te gebruiken, terwijl veel duurzaamheidscertificaten niet betrouwbaar zijn en de productieketen van palmolie verre van transparant is. Er is dus nog veel werk aan de winkel.
Wat kan jij doen? Vraag in de supermarkt naar producten met duurzame palmolie. En neem contact op met de producent van je favoriete chocoladepasta of koekjes: vraag hen naar duurzame (en dat is gesegregeerde) palmolie van bestaande, gecontroleerde plantages!
Greenpeace is net gestart met een online petitie tegen foute palmolie, teken hier de petitie: https://secured.greenpeace.nl/actie/stopioi/)
RECEPT: Indonesische rendang van Wendeline en Morschi
Ingrediënten
- een ons rode pepers
- een ons rode kleine uitjes
- 5 tenen knoflook
- een duim gember
- anderhalve duim laos
- 5 kimiri noten
- een stengel citroengras.
Bereiding 
Maal alle bovenstaande kruiden en specerijen in een blender tot een gladde Boemboe. Bak de Boemboe aan in wat olie. Voeg vervolgens een halve liter kokosmelk en ongeveer anderhalve liter water toe. Doe bij het mengsel vijf limoenblaadjes één koenjiet-blad en twee salem-bladeren. Kneus (in een vijzel) een stengel citroengras en doe deze ook in de pan. Voeg zout naar smaak toe. Dan gaat er een kaneelstokje en twee steranijzen bij. Snijd een kilo rundvlees in stukjes en voeg deze bij de saus. Laat lang sudderen op een heel zacht pitje.
Selamat Makan!
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.