Tips, tricks en nog veel meer groens!

Een groene begrafenis

01-05-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
997 keer bekeken
  •  
Groene begrafenis
Milouska wilde heel graag op de meest duurzame wijze trouwen, maar zo bedacht ze ook, dat ze op de meest duurzame wijze begraven zou willen worden. Wat is groener, begraven op een traditionele begraafplaats, op een natuurbegraafplaats of toch cremeren? Milouska gaat op pad met een aantal deskundigen om uit te zoeken wat ze zelf zou willen mocht het zover zijn.
Ze bezoekt met onderzoeker Wim de Haas de Historische begraafplaats in Bennekom. Daarnaast bezoekt ze met duurzaamheidsdeskundige Esther Molenwijk  de  Natuurbegraafplaats De Heidepol . De initiatiefnemer van die natuurbegraafplaats Roy van Boekel legt uit waarom natuurlijk begraven speciaal is en uitermate groen.
Milouska probeert het interactieve gedenkteken van het bedrijf Den Hollandsche . Door aan een hendel te draaien wordt er energie opgewekt en verschijnt er op een display een video van de overledene.
Evert de Niet, van het Keurmerk Greenleave laat duurzame lijkwades zien: duurzame grafkisten en urnen. Ook hij legt uit waarom hij een duurzaam keurmerk heeft opgezet als uitvaartondernemer. De duurzame lijkwades zijn gemaakt van hennep die uit Roemenie komt. Kijk verder op hun website . De hennep die zij gebruiken komt uit Roemenie, daar wordt deze geweven en de vezels komen uit meerdere landen in Oost-Europa, Hongarije, Roemenie, Moldavie, Wit-Rusland. De vezels worden in water geroot (zacht gemaakt en vervolgens wordt er veel op geslagen om de houten stengel te verwijderen en veel gekamd om de vezels fijner te krijgen. Benieuwd naar een filmpje die het proces goed in beeld brengt? Klik hier
We bezoeken ook steenhouwer Jeroen van Leeuwe in Nijmegen die naast standaard grafmonumenten, ook grafstenen recycled, zodat de niet-duurzame grafstenen alsnog duurzaam worden. De oude teksten worden er vanaf geslepen en zo kunnen er nieuwe grafstenen ontstaan. Omdat grafstenen van ver komen, India bijvoorbeeld, zorgt het vervoer voor veel CO2-uitstoot en in die landen wordt vaak niet zorgvuldig omgegaan met arbeidsomstandigheden omgegaan.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor