Tips, tricks en nog veel meer groens!

De Verloren Aardappel

30-01-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
951 keer bekeken
  •  
aardappels
Jaarlijks halen 300 tot 400 miljoen kilo aardappelen niet het bord van Nederlanders thuis. Dat is best een schokkende hoeveelheid.
Een gedeelte van die aardappelen blijft op het land liggen, die zijn te klein en worden door de landbouwmachines niet meegenomen. Andere aardappelen gaan tijdens het productie- en verwerkingsproces verloren. Bijvoorbeeld wanneer na het wassen van de aardappel de schil kapot blijkt te zijn of er bij het versnijden van de aardappel er restjes overblijven die niet bij de zak frietjes kunnen. Deze aardappelen gaan meestal naar biogas of veevoer. De aardappelen die dan nog wel bij de supermarkt terecht komen of bij ons thuis, belandden daar soms alsnog in de prullenbak. Zonde, want ten slotte is het beter als wij de aardappel eten, dan een koe die we daarna ook opeten, laat staan dat het in de prullenbak belandt. Helemaal zonde is het gebruiken van een aardappel voor biobrandstof, want vaak kost het produceren van die aardappel meer energie dan dat het oplevert als biobrandstof.
Hier kun je echter als consument weinig aan doen, thuis kun je dat wel. Jaarlijks gooit een consument zo’n vier kilo aardappelen weg. Dat komt neer op ongeveer 70 miljoen kg aardappelen per jaar die we in Nederland alleen al weggooien. Die verspilling is echt onvoordelig, want die aardappelen gaan niet meer naar de varkens of de koeien of het biogas, maar in het GFT. Om de verspilling thuis tegen te gaan, kun je ten eerste goed letten op hoeveel je nodig hebt, en niet te veel aardappelen inslaan. Bovendien is het slim aardappelen niet zomaar weg te gooien als ze over de houdbaarheidsdatum zijn volgens de verpakking. Ruik, proef, kijk en voel eerst zelf, grote kans dat de aardappel nog prima te eten is. Je kunt ook de houdbaarheid van de aardappel verlengen door die thuis op een donkere en koele plek te bewaren. Wil je nog een stapje verder gaan, probeer dan van een boer ongewassen aardappels te kopen: die zijn veel langer houdbaar dan een gewassen aardappel, soms wel maanden langer. Zo kun je zelf thuis al een steentje bijdragen.
Instock is een restaurant dat werkt met verspilde groentes en daarmee aandacht vraagt voor de enorme hoeveelheid eetbaar voedsel dat wordt weggegooid, vooral in supermarkten. Daar wordt geschat dat zo’n vijf tot zes procent van de geschilde aardappelen en zo’n 3,5 procent van de ongeschilde aardappelen verloren gaat. Om aandacht te vragen voor de aardappelen die niet ons bord bereiken, besloten zij een biertje te brouwen van aardappelen in samenwerking met Brouwerij Troost: Pieperbier. Dit is uiteraard niet de oplossing voor de verspilling van voedsel, maar wel een creatieve manier om aandacht te vragen voor voedselverspilling en te laten zien dat er nog vrij veel mogelijk is met voedsel wat we weggooien of aan de varkens voeren.  
Meer informatie over Instock: https://www.instock.nl/
Meer informatie over Pieperbier: https://www.instock.nl/product/pieper-bier/
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor