Tips, tricks en nog veel meer groens!

Blauwe bessen

18-09-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
2625 keer bekeken
  •  
Op het bord van Nadia Moussaid
Nadia Moussaid is presentator van het tv programma De Nieuwe Maan  en verslaggever bij Nieuws en Co .   Ze maakt kwarktaart uit een pak van dokter Oetker. De blauwe bessen gaan door de kwark en gaan er,  met aardbeien en frambozen, als garnering bovenop. Het ziet er prachtig uit.
Poolse bes
Op de verpakking ziet ze dat de bessen die ze gebruikt uit Polen en uit Nederland komen. Maakt het nog uit welke ik koop, vraagt Nadia Moussaid zich af. Er is wel verschil in smaak: de Hollandse bessen zijn zoeter.

Geen betere bes dan de Hollandse bes
Of blauwe bessen duurzaam zijn, hangt af van waar ze vandaan komen. En hoe ze worden geteeld. Kirsten Palland van Milieu Centraal  legt uit: “Hollandse bessen van de volle grond zoals die nu in de winkel liggen zijn duurzaam. Bessen uit Spanje, Polen, Frankrijk en Marokko zijn ietsjepietsje minder duurzaam. Die komen met de vrachtwagen of boot naar Nederland, maar dat vervoer is niet zo milieubelastend;  het kost relatief weinig brandstof per kilo. Dus die kan je ook prima kopen.”

Diepvries is duurzaam
Bessen die met het vliegtuig komen, kun je beter niet kopen. “Je moet ze geen vleugels geven” zegt Kirsten Palland. In het najaar (Van oktober t/m januari)  komen de blauwe bessen uit Argentinië, Chili of Nieuw Zeeland. Die komen met het vliegtuig: helemaal niet duurzaam. Met de Kerst kun je beter diepvriesbessen eten, die zijn net zo duurzaam als de verse bes en net zo gezond.

Zelf plukken
“Go Dutch” geldt overigens niet altijd; bessen uit de Hollandse kas (te koop in mei) zijn niet duurzaam want die kassen vreten klauwen met energie. In die maand kun je beter bessen uit Spanje of Marokko eten. Het allerallerduurzaamst is om zelf je bessen plukken, maar dan moet je zelf een bakje meenemen en op de fiets er naar toe.

Plastic bakjes
Een nadeel van de blauwe bessen is de verpakking: ze zitten meestal in plastic bakjes. “Die plastic bakjes waar de blauwe bes in wordt verkocht hebben een functie, zegt Kirsten Palland van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal . “Zacht fruit zoals de blauwe bes is kwetsbaar. Als je ze kneust, blijven ze minder lang goed en kun je ze al snel weggooien. En bessen weggooien dat is pas echt zonde.”  
Voorzichtig plukken
We nemen een kijkje in het verpakkingsbedrijf van Fred Douven . Hij laat de verschillende bakjes zien waarin de bessen naar de supermarkt gaan. Het stevige emmertje is zwaar, het weegt maar liefst 30 gram, een bakje met een deksel is een betere keuze: dat weegt 18 gram. Maar steeds vaker wordt zacht fruit verpakt in een bakje met een flinterdun laagje plastic. Zo’n zogenaamd topsealbakje weegt slechts 11 gram.
Hij verpakt de bessen van het bedrijf van zijn zus Mery Douven .  Zij laat zien hoe belangrijk het is om de bessen voorzichtig te plukken zodat het waslaagje om de bes niet beschadigt. De familie Douven kweekt en verpakt bessen in het Limburgse Melderslo.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor