Tips, tricks en nog veel meer groens!

Biologisch afbreekbaar plastic: werkt dat écht?

04-01-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
348 keer bekeken
  •  
compost-groenlicht
Tegenwoordig kan ook plastic groen zijn. Verschillende producten uit de supermarkt zijn verpakt in composteerbaar plastic.
Maar werkt dat ook écht? Wat gebeurt er als je deze verpakkingen in een composthoop stopt? Breekt het plastic af? Groen Licht zoekt het uit.
Twee logo’s claimen dat het artikel composteerbaar is.  ‘Composteerbaar’ staat er bij, ‘biologisch afbreekbaar plastic’, ‘compostable’ of ‘OK compost’. Dat betekent dus dat deze verpakkingen milieuvriendelijk(er) zouden zijn. Maar hoe moet je ze nou weggooien? In de GFT-bak? Bij het plastic? Op je eigen composthoop? Want dat is toch wat het etiket zegt: composteerbaar?

Groen Licht neemt de proef op de som en toog  op 26 november vorig jaar naar een volkstuin in Utrecht. We begroeven vijf composteerbare artikelen in de composthoop:

Biologische kiwi’s van Jumbo – Kiemlogo op plastic, op karton: verpakking mag op de composthoop
Cherrytomaatjes Albert Heijn - Kiemplantlogo
Biologische appels van Albert Heijn – Kiemplantlogo
Boerenkool van Ekoplaza – compostable  - Kiemplantlogo
Afbreekbare plastic tas van Ekoplaza – OK Compost Vincottelogo

Presentator Brecht van Hulten vulde de composthoop onder de bezielende leiding van hovenier Mark van Noppen .

Hij maakte voor ons de ideale composthoop in een compostbak op het moestuincomplex.  De compostbak mag niet onder een afdak staan, maar ook niet helemaal vrij onder de blote hemel. Onder een boom is mooi. Dan valt er af en toe wat water in zonder dat hij helemaal volloopt.
Vervolgens wordt de bak volgegooid. Dat doe je in laagjes groen en bruin afval. Afval uit de tuin zoals bladeren en takjes. En afval uit de keuken. Uit de GFT-bak mag alles wat nog niet bereid is op de composthoop. Geen brood dus (want dat is bereid) of kliekjes gekookt eten, maar wel snijafval en schillen.

Om goed te composteren moet er lucht, water, groen en bruin afval in de bak zitten. De komende weken zullen we regelmatig afval toevoegen, de inhoud husselen, water toevoegen als dat nodig is of water verminderen door bijv droge blaadjes er bij te doen. En aan het einde van het seizoen van Groen Licht gaan we terug naar onze compostbak te Utrecht en dan bekijken we wat er gebeurd is: is het groene plastic ook écht compost geworden?
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor