Tips, tricks en nog veel meer groens!

Bio champignons

20-11-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1993 keer bekeken
  •  
bio champignons
Columnist Nynke de Jong kookt pasta met champignons. Ze gebruikt zowel biologische als gewone champignons en wisselt ook de witte en kastanjechampignons af. Ze vraagt zich af hoe duurzaam de champignonteelt is.
Natuurlijke bestrijdingsmiddelen
Champignons zijn behoorlijk duurzaam blijkt bij een bezoek aan de champignonkwekerij van Leo Koolen in de kop van Noord Holland. Hij de teelt zowel gangbare als biologische champignons en gebruikt bij beide soorten geen bestrijdingsmiddelen. Champignons groeien binnen, daardoor is de teelt goed te controleren. Als de champignons toch ziek worden gebruikt Koolen zout. En als hij last krijgt van de champignonvlieg, spuit hij met aaltjes, een natuurlijk bestrijdingsmiddel. Koolen produceert volgens het Milieukeurmerk. Dan mag je geen bestrijdingsmiddelen gebruiken. En gebruik je alleen groene stroom.
Milieukeur
Peter Leendertse van milieuadviesbureau CLM vertelt dat in de hele champignonteelt steeds minder bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Steeds meer telers produceren net als Leo Koolen volgens de eisen van Milieukeur en gebruiken helemaal geen bestrijdingsmiddelen. En dat zullen er alleen maar meer worden want de grote supermarkten zijn van plan om vanaf 2019 alleen nog groenten, aardappelen en fruit te gaan verkopen die voldoen aan de eisen van het Milieukeurmerk. De Jumbo, de Albert Heijn en de Aldi hebben afspraken hierover gemaakt met de milieubeweging. De eisen die dit keurmerk stelt, verschillen per product. Bij de teelt van champignons betekent dit dat bestrijdingsmiddelen uit den boze zijn.
Paardenmest
De champignons groeien op een mengsel van stro, paardenmest, kippenmest en gips. Dat mengsel noemen ze ‘substraat’. Het stro en de mest worden dus opnieuw gebruikt. Dat is op zich duurzaam. De champignons groeien snel, het substraat wordt dan ook elke twee weken ververst. In Noord Nederland, bij de champignonkwekerij van Koolen, is het geen probleem om het substraat kwijt te raken. Boeren in de omgeving kunnen de mest goed gebruiken. Maar in Brabant en Noord Limburg, waar ook veel kwekerijen zitten, is het moeilijk, daar zitten boeren niet te wachten op nog meer mest op hun land. Te veel mest op het land is slecht voor de planten en voor het leven in de sloten en rivieren. Omdat de champignons zo snel groeien, gebruikt de champignonteelt grote hoeveelheden substraat: per jaar 860 duizend ton en al dat substraat moet weer afgevoerd worden. In samenwerking met de Universiteit Wageningen wordt naar oplossingen gezocht. Onderzoeker Rien van der Maas heeft een methode ontwikkeld om een groot deel van het vervuilende fosfaat uit het substraat te halen.
Veen
Voorlichtingsorganisatie MilieuCentraal wijst er op dat de dunne bovenste laag waar de champignons op groeien uit veen bestaat. Het gebruik van veen is milieu onvriendelijk. Het Veen oxideert en daarbij komt veel CO2 vrij. De champignontelers zijn op zoek naar ander materiaal voor deze laag dek-aarde en onderzoeken mogelijkheden om het veen opnieuw te gebruiken.
Pasta met groenten van Nynke de Jong
Ingredienten:
Bereiding:
1. Kook de pasta.
2. Bak de ui en de knoflook in olijfolie
3. Doe de gesneden courgette en champignons erbij 
4. Als alles gaar is: de creme fraiche en de kruiden toevoegen.
5. Breng op smaak met peper en zout
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor