Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

FAQ Het Beloofde Land

Wie heeft ‘Het Beloofde Land’ gemaakt en waar gaat het over?
Coen Verbraak heeft in samenwerking met BNNVARA deze serie gemaakt. Israël bestaat dit jaar 75 jaar. In zes afleveringen spreekt Coen Verbraak met een diverse groep Nederlandse Joden. Van jong tot oud, bekend en onbekend, met verschillende meningen, politieke voorkeuren en eigen worstelingen.

Waarom heeft BNNVARA deze serie gemaakt?
De aanleiding voor de serie is het 75-jarig bestaan van Israël. Op 14 mei 1948 vond de proclamatie van de staat Israël plaats. Het is een van de belangrijkste brandhaarden ter wereld. Wat in Israël gebeurt, heeft grote invloed op de rest van de wereld.

Komt het Israëlisch-Palestijnse conflict ook ter sprake?
Ja. Voor veel Joden is Israël Het Beloofde Land, maar voor anderen vooral een steen des aanstoots of een regelrechte ramp. Ook dat komt in de interviews in de serie ter sprake. Want sta je als Joodse Nederlander per definitie aan de kant van Israël, of is dat niet vanzelfsprekend?

Waarom spreekt Verbraak alleen met Nederlandse Joden, en niet met Nederlandse Palestijnen?
Er is voor gekozen om één groep op camera te interviewen, zoals Coen Verbraak dat ook heeft gedaan bij eerdere veelgeprezen series als ‘Srebrenica – de machteloze missie van Dutchbat’ , ‘Onze jongens op Java’ en ‘Molukkers in Nederland’. Coen Verbraak bespreekt met deze groep ook uitdrukkelijk de bezetting van de Palestijnse gebieden.

Wil je zien wat BNNVARA de afgelopen jaren heeft gemaakt over het leven in Palestina en de verdrukking van Palestijnen? Bekijk dan ‘Team Gaza’, ‘Palestina Bestaat Niet’ en ‘De Muur’.

Geeft de serie dan geen eenzijdig beeld?
De serie laat de diversiteit binnen een groep Nederlandse Joden zien, met zeer verschillende voorkeuren en opvattingen over Israël en het Jodendom.

Social huisregels van BNNVARA

Wij zijn voor:

  • Een open gesprek; elke mening mag er zijn. Mits deze op een nette manier gebracht worden.
  • Een gelijkwaardig gesprek; we behandelen elkaar met wederzijds respect.
  • Een rechtvaardig gesprek; we voeren discussies op basis van onderbouwde kennis en verspreiden geen nepnieuws.

We hoeven het niet altijd met elkaar eens te zijn en er moet ruimte zijn voor discussie, wél vinden we het belangrijk om elkaar met wederzijds respect, empathie en begrip te behandelen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor