Het is een wit met zwarte vlinder die veel te zien is in Nederland: het kleine koolwitje. Omdat hij dus niet zo moeilijk te vinden is, is het kleine koolwitje een van de soorten die meedoet met Expeditie 10. Hierin leren we je 10 soorten herkennen die je makkelijk rond de school of je omgeving kunt vinden.
Vandaag komt de vlinder zelfs de klas in. De Vlinderstichting deelt namelijk als sinds 1987 vlinderpakketten uit, waarbij je met je eigen klas zelf de eitjes van het groot koolwitje kan kweken. Amber van Amsterdam van de Vlinderstichting geeft ons een speciale koolwitjesles bij de Sint Jacobusschool in Valburg. Ze heeft een grote kooi met koolwitjes meegenomen, een spruitjesplant en nog twee doosjes. In het ene doosje zitten poppen en eitjes van de vlinder en in het andere doosje kleine rupsen.
"We vinden het belangrijk om kinderen meer over vlinders te leren, maar daar hoort ook bij dat ze de rups leren kennen. De meeste mensen willen namelijk liever geen rupsen in de tuin, maar wel vlinders. Dat kan natuurlijk niet", legt Amber uit. Haar les gaat over het verschil tussen dag- en nachtvlinders, over de transformatie van een rups naar een vlinder én over hoe je vlinders naar je tuin kan lokken.
Klein koolwitje bezoekt lavendel.
© Fotograaf Bird77
Hoe zit zo'n vlinderpakket dan in elkaar? De vlinders worden niet in het wild gevangen, maar zijn opgekweekt en daarna weer vrijgelaten. "Mensen vragen ons weleens waarom we geen zeldzame soorten uitdelen in de klas, maar die zeldzame soorten hebben vaak bepaalde planten nodig om te overleven. Vaak zijn deze planten niet rond school te vinden, waardoor de vlinder het niet overleefd." Voor kinderen van de Sint Jacobusschool maakt het in ieder geval niet uit dat het geen zeldzame vlinder is. "Wauw!" roepen ze in koor wanneer we de vlinder vrijlaten. Wil je meer weten over het klein koolwitje? Klik dan hier voor meer informatie.
Deze nieuwsbrief versturen we ongeveer een keer per maand met daarin al ons nieuws over Expeditie 10.