Handje helpen bij de paddentrek + filmpje

31-03-2025
  •  
leestijd 2 minuten
  •  

Elk jaar, als het warmer wordt en de lucht vochtig genoeg is, beginnen de padden aan een grote reis! Ze gaan op weg naar het water waar de padden zich voortplanten. Maar die reis is niet zonder gevaar! Gelukkig zijn er vrijwilligers die de padden veilig de weg over helpen. En wie kunnen dat beter doen dan een grote groep kinderen? Groep 5 van basisschool Het Ravelijn uit Steenwijk hielp een handje in het Kuinderbos!

Kinderen helpen mee

Voordat de kinderen aan de slag gaan, krijgen ze eerst uitleg over de dieren die ze gaan tegenkomen en hoe ze die het beste kunnen helpen. Daarna trekken ze allemaal een veiligheidshesje aan, zodat ze goed zichtbaar en veilig zijn. Achter een laag scherm staan potjes vol met kikkers, padden en salamanders, klaar om naar de overkant te worden gebracht. In het Kuinderbos gaat het niet alleen om padden, maar ook bruine kikkers en kleine watersalamanders krijgen hulp bij hun reis!

Het verschil tussen een bruine kikker en een gewone pad is goed te zien. De bruine kikker heeft een gladde huid en een donkere driehoek achter zijn oog. De gewone pad heeft juist een bobbelige huid en een steviger, lomper lijf. Ook hun ogen zijn anders: de bruine kikker heeft een ronde pupil, terwijl de gewone pad een pupil heeft die eruitziet als een streep.

gewone-pad

Paddentrek naar ondiepe poelen

Tijdens de paddentrek reist de gewone pad van zijn winterverstopplek naar het water om baby-padden te maken. hij kiest een ondiepe poel die lekker warm wordt, zodat de eitjes goed kunnen uitkomen. Bruine kikkers leggen hun eitjes in een grote wolk kikkerdril, maar bij een gewone pad ziet het er anders uit: hun eitjes zitten in lange slierten die door het water kronkelen, net als een halsketting!

Reddingsactie in het Kuinderbos

Voordat de kikkers, padden en salamanders bij hun poel aankomen, moeten ze eerst een gevaarlijke weg oversteken in het Kuinderbos. En daar zit het probleem... Wanneer de zon het asfalt lekker opwarmt, vinden padden het fijn om erop te blijven zitten om zich op te warmen. Maar dat is gevaarlijk! Auto's die voorbij razen, zien de padden niet en kunnen ze per ongeluk platrijden.

Om de padden te helpen is er een speciale reddingsactie opgezet, vertelt boswachter Harco Bergman. "De afgelopen jaren zijn er iets minder padden, maar gelukkig hebben we nog steeds veel kikkers, padden en salamanders in het bos. Daar zijn we blij mee!" Hij vindt het ook geweldig dat de kinderen meehelpen. "Zo leren ze de natuur van dichtbij kennen. Helemaal top!"

Leerling

Op onze Expeditie 10 lijst staan 10 soorten uit de natuur, die jij in je eigen omgeving kan vinden. Ga jij op zoek naar alle soorten? Ga lekker op pad en vergeet de afvinkkaart niet!
Kom je iets tegen in de natuur en wil je dat aan ons vertellen? Dat vinden wij heel leuk! Je kan via de Junior Fenolijn een bericht inspreken of een bericht achterlaten via het Whatsapp nummer 035-671133.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Deze nieuwsbrief versturen we ongeveer een keer per maand met daarin al ons nieuws over Expeditie 10.

BNNVARA LogoWij zijn voor