De grote brandnetel heet niet voor niets zo: hij kan wel 2 meter hoog worden. Op de stengel en onder de blaadjes zitten juist weer heel kléine naaldjes. Het jeukt vreselijk als je daardoor wordt geprikt. Vlinders hebben daar geen last van. De dagpauwoog bijvoorbeeld, legt haar eitjes juist heel graag onder de blaadjes van de grote brandnetel.
Bloempjes van de grote brandnetel
© Fotograaf Jopro
Een plant waar vlinders graag eitjes op leggen heet een ‘waardplant’. Een waard is een soort gastheer, als in een restaurant. En in het restaurant van de grote brandnetel komen heel veel insecten graag eten. Het is een waardplant voor wel veertig verschillende vlinders. Ook slakken, cicaden, snuitkevers, wantsen en glanskevers, om maar wat beestjes te noemen hebben helemaal geen last van de stekeltjes van de brandnetel. Sommige zoogdieren wel. De brandhaartjes zorgen er dus voor dat de netel niet zo snel wordt opgegeten.
De grote brandnetel is zo’n beetje de meest gewone plant van Nederland. Hij is niet erg kieskeurig: bijna overal kan ‘ie groeien. Erg populair is de brandnetel niet, want het kan echt flink pijn doen als je wordt geprikt.
Als je wordt geprikt door een brandnetel, komt er een beetje gif uit de naaldjes onder de bladeren of op de stengel in je huid. Je krijgt bultjes die een paar uur erg kunnen jeuken. Maar in de buurt van de grote brandnetel groeit ook het tegengif! Als je blaadjes van weegbree over de bultjes wrijft, gaat de jeuk veel sneller weg.
Grote brandnetel
© Fotograaf Theo Terwiel
Jonge brandnetels, of de toppen van de planten kan je prima eten, als een stamppotje met aardappels bijvoorbeeld. Om ze te plukken doe je handschoenen aan. Of je pakt ze laag bij de stengel beet en beweegt je hand voorzichtig omhoog. Dan kunnen de piepkleine stekels (die omhoog gericht staan) je niet prikken. Een tijdje na het plukken verliezen de stekels hun gif, dus je krijgt geen bultjes op je tong als je brandnetelstamppot eet.
Meer over:
grote brandnetelDeze nieuwsbrief versturen we ongeveer een keer per maand met daarin al ons nieuws over Expeditie 10.