Gezonde samenleving? Ieder kind een schooltuin!

25-02-2025
  •  
leestijd 2 minuten
  •  

Ieder kind naar buiten! Vinden jullie dat ook? Wij van het tv en radioprogramma Vroege Vogels vinden dat heel belangrijk. We willen jullie laten weten welke dieren en planten er leven waar jullie wonen en wandelen. Dat proberen we met Expeditie 10, de campagne waarbij we je kennis laten maken met tien Nederlandse wilde soorten. Want je moet soms wel even op expeditie, met de klas, je vader of moeder of wie er ook maar mee wil! De natuur in om de tien soorten te zoeken, hoe cool is dat?

Maar ook schooltuinen zijn heel belangrijk om te zien hoe de natuur werkt. Ben je al eens in een schooltuin geweest? Heb je al eens een regenworm ontdekt in de aarde en je je aan een brandnetel gebrand? Hoe belangrijk een schooltuin is vertelt Annerie, zij weet alles van schooltuinen.

1ym68hl7yg4u-pxl-20240405-121404212

Naar een gezonde samenleving

"Elk kind een schooltuin", dat is de missie van Annerie. "Dat is heel belangrijk, omdat je dan leert waar het voedsel vandaan komt." Ze vertelt, hoe meer je bezig bent met de schooltuin, hoe eerder je groente en fruit lust. Dit komt door als je zelf zaadjes zaait, je vanzelf nieuwsgierig wordt naar hoe je groente of fruit uiteindelijk zal smaken. Het is elke keer weer een verrassing hoe iets uit de grond komt. "We willen naar een gezonde samenleving en daarom is het belangrijk dat ieder kind meemaakt hoe het is om een schooltuin te hebben."

Wat kun je met een schooltuin?

Met je eigen schooltuin kun je zelf zaadjes zaaien, de planten verzorgen en na een paar maand kun je oogsten en vervolgende de groente of het fruit opeten. Je kan bijna alles zaaien wat je wil zoals: aardappelen, wortelen en bieten, maar bijvoorbeeld ook mooie bloemen. Je kunt vooral lekker onderzoeken en experimenteren, op deze manier leer je veel over hoe onze groente en fruit gekweekt wordt.

Leerkracht

"Wij vinden het heel belangrijk dat kinderen niet alleen uit de boeken leren, maar ook door het te doen. Dan beklijft het", vertelt Angelique Weijers, directeur van basisschool de Akker. Veel extra werk is het niet om een schooltuin te hebben. "Het is niet erbij, maar in plaats van uit de boeken leren." Rekenen-, taal en biologielessen kunnen allemaal gegeven worden in de schooltuin. 


Ben je leerkracht en enthousiast over de schooltuin, maar heb je geen idee hoe je moet beginnen? Bij de Alliantie Schooltuinen kun je ook zonder groene vingers terecht! Bij hen is gratis, het Handboek Schooltuinen te downloaden, bomvol lesmateriaal en tips. Daar lees je ook meer over de 'Week van de Schooltuin', die maandag 8 april is gestart. 


Leerling

Op onze Expeditie 10 lijst staan 10 soorten uit de natuur, die jij in je eigen omgeving kan vinden. Ga jij op zoek naar alle soorten? Ga lekker op pad en vergeet de afvinkkaart niet!
Kom je iets tegen in de natuur en wil je dat aan ons vertellen? Dat vinden wij heel leuk! Je kan via de Junior Fenolijn een bericht inspreken of een bericht achterlaten via het Whatsapp nummer 035-671133.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Deze nieuwsbrief versturen we ongeveer een keer per maand met daarin al ons nieuws over Expeditie 10.

BNNVARA LogoWij zijn voor