De zomereik is een van de meest voorkomende bomen in Nederland. Hij lijkt op een hele normale boom, maar de zomereik heeft een lange weg afgelegd om hier te komen en is heel belangrijk voor onze natuur!
Na de laatste ijstijd, zo'n twaalf duizend jaar geleden, heeft de boom een lange weg afgelegd om naar Nederland te komen. Vanuit Zuid-Europa heeft hij zich helemaal verspreid richting het noorden van Europa. Tegenwoordig vinden we hem bijna over in Nederland: in bossen, langs wegen of als een eenzame boom ergens in het landschap.
Een zomereik kan vaak wel een paar eeuwen oud worden en leeft soms meer dan duizend jaar. Hij kan in goede omstandigheden wel veertig meter hoog worden, dat is bijna 6 keer zo hoog als en huis!
De zomereik is goed voor biodiversiteit. Biodiversiteit zijn alle soorten bomen, dieren en planten waaruit de wereld bestaat. De zomereik wordt door levende wezens gebruikt als voedselbron of leefplek. Denk bijvoorbeeld aan vogels zoals gaaien, zoogdieren zoals eekhoorns, en insecten zoals de eikenpage en processierups.
Gaaien en eekhoorns verzamelen eikels. Ze gebruiken dit als voedsel en leggen een voorraad aan voor de winter. Gaaien maken een gaatje in de grond en stoppen daar de eikels in, zo worden ze zacht en kunnen ze makkelijker opgegeten worden. "Een gaai stopt wel meer dan vijfduizend jaar eikels per maand onder de grond", vertelt ...
Een eikenpage is een mooie vlinder en de processierups kun je kennen van zijn pijnlijke brandharen als je er mee in aanraking komt. Zij gebruiken de zomereik als leefplek, maar ook als voedsel, want ze eten graag de bladeren op. Naast dieren zie je ook paddenstoelen rond de zomereik. Zo kun je aan de voet van een eik, de eikhaas vinden. Dit is een wilde zwam wordt ook wel de dansende paddenstoel genoemd door zijn golvende uiterlijk. De eikhaas kan niet snel schade aanbrengen aan de bom, maar na een aantal jaren kan hij wel voor wortelschade zorgen.
De eikels van een zomereik worden ook wel vruchten genoemd. Ze zijn enorm belangrijk, want het is voedsel voor veel dieren zoals zwijnen, herten, eekhoorns en muizen. Wist je ook dat eikels vroeger gebruikt werden als varkensvoer? Maar niet iedereen kan eikels eten: voor paarden en honden zijn ze giftig doordat er looistoffen inzitten. Deze stoffen zijn heel belangrijk voor de zomereik, want zo wordt de zomereik beschermd tegen planteneters en plantenziektes.
Eikels van een zomereik
© Fotograaf Janjoost
Bron: Nature Today
Deze nieuwsbrief versturen we ongeveer een keer per maand met daarin al ons nieuws over Expeditie 10.