Al sinds 1957 worden er jaarlijks door kinderen bomen en struiken geplant tijdens de Boomfeestdagen. Eerder gebeurde dit vooral in natuurgebieden, maar nu zijn er ook speciale plantdagen op boerenbedrijven. Vroege Vogels doet verslag van de eerste Limburgse 'BoerenBoomfeestdag'.
De eerste BoerenBoomfeestdag in Limburg vindt plaats op de manege Kerenshof in Eijsden. Samen met kinderen wordt er een 'voederhaag' geplant; dit is een heg met bomen en struiken waar paarden van kunnen eten, maar waar ook de natuur iets aan heeft. Deze zogenaamde voederhagen trekken namelijk ook verschillende soorten insecten, vogels en zoogdieren aan.
Directeur Marleen van den Ham, van Stichting Nationale Boomfeestdag vertelt waarom de Boomfeestdag goed is voor de natuur. "Het planten van de bomen en struiken is erg goed voor het landelijk gebied. Bomen en struiken zorgen voor biodiversiteit." Biodiversiteit zijn alle soorten bomen, dieren en planten waaruit de wereld bestaat. "Bomen en struiken zorgen voor beschutting aan dieren en gewassen, maken het landschap levendiger en mooier, en het is goed voor het bufferen van water." Het bufferen van water betekent dat een boom het water van de regenbui opvangt met de bladeren en even vasthoudt. Als de regenbui voorbij is laat de boom het regenwater rustig gaan.
© Gert Elbertsen
"De kinderen hebben heel goed hun best gedaan en hebben meerdere kastanjeboompjes geplant in de voederhaag. Ik ben ervan overtuigd dat de kinderen over een half jaar weer komen kijken of de boompjes al gegroeid zijn. Door kinderen te betrekken bij het planten van de voederhagen en het vergroenen van de natuur, leren ze niet alleen hoe belangrijk bomen zijn, maar leren ze ook over duurzame landbouw en voedselproductie", vertelt van den Ham.
Met de Vroege Vogels-campagne 'Expeditie 10' proberen wij zoveel mogelijk leerlingen in het basisonderwijs kennis te laten maken met dieren en planten die dicht bij hen in de buurt leven. Met onze afvinkkaart kun je naar buiten en op zoek gaan naar de 10 soorten die op ons Expeditie 10 lijstje staan. Kom je iets tegen in de natuur en wil je dat aan ons vertellen? Dat vinden wij heel leuk! Je kunt via de Junior Fenolijn een bericht inspreken of een bericht achterlaten via het Whatsapp nummer 035-671133.
Deze nieuwsbrief versturen we ongeveer een keer per maand met daarin al ons nieuws over Expeditie 10.