FAQ

08-08-2024
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
924 keer bekeken
  •  
pexels-n-voitkevich-5187860

Hier lees je de meestgestelde vragen en de antwoorden over onze campagne 'Doe niet dom, doe 'm om'.

Inhoudelijke vragen

Waarom doen BNNVARA en Spuiten en Slikken deze campagne?  
Recent onderzoek (Seks onder je 25e door expertisecentrum seksualiteit Rutgers) toont aan dat jongeren steeds minder vaak een condoom gebruiken. Aan de andere kant trekt de GGD aan de bel dat het aantal soa’s onder jongeren toeneemt. Er zijn vooral zorgen over het stijgende aantal gevallen van gonorroe onder heteroseksuele mannen en vrouwen.  Daarnaast is onder jongeren mogelijk de angst voor een soa afgenomen, sinds de dreiging van AIDS niet meer bestaat door het medicijn PrEP.  

Bijkomend probleem is dat de voorlichting in Nederland tekortschiet: goede kennis over hoe je een soa voorkomt, wat de symptonen zijn en wat je moet doen als je er één hebt, ontbreekt. Soa Aids Nederland, de GGD’s en ook artsen pleiten dan ook voor de terugkeer van landelijke publiekscampagne over veilig vrijen vanuit de overheid. Die is namelijk in 2011 stopgezet.  

Bij BNNVARA vinden we het belangrijk dat onderwerpen als (veilige) seks en seksuele gezondheid bespreekbaar en toegankelijk zijn voor iedereen. Dit doen we onder andere met Spuiten en Slikken; ons platform wat relevante en interessante informatie geeft over seks, drugs en lifestyle. Daarom zetten we ons in om jongeren, zodra ze eraan toe zijn, op een veilige, fijne én beter geïnformeerde manier seks te laten beleven. 

Wat hebben jongeren concreet aan onze campagne?  
In deze campagne vragen we niet alleen aandacht voor soa’s en condoomgebruik, maar geven we ook meer informatie over de risico’s van soa’s en hoe je een condoom op de juiste manier gebruikt. Om ervoor te zorgen dat jongeren écht geen drempels ervaren om een condoom te gebruiken, geven we ook gratis condooms weg.  

Waarop baseren jullie je cijfers en conclusies?  
De cijfers in onze video’s en artikelen zijn gebaseerd op het onderzoek ‘Seks onder je 25e 2023’. Seks onder je 25e 2023 is een grootschalig onderzoek naar de seksuele gezondheid van jongeren van 13 tot 25 jaar (Seks onder je 25e/Leefstijlmonitor, Rutgers & Soa Aids Nederland i.s.m. RIVM en CBS, 2023). Het onderzoek is uitgevoerd door Rutgers en Soa Aids Nederland in samenwerking met het RIVM, het CBS en GGD’en. Ruim tienduizend jongeren deden aan het onderzoek mee. De resultaten zijn representatief voor de Nederlandse populatie jongeren van 13 tot 25 jaar door het gebruik van weging. Meer informatie over dit onderzoek vind je hier: https://rutgers.nl/onderzoeken/seks-onder-je-25e-2023/  

Waarom hebben we het specifiek over jongeren?  
Veilige en fijne seks is belangrijk voor iedereen, maar vooral jongeren zijn hun seksualiteit volop aan het ontdekken. Ook laten de cijfers van Rutgers zien dat met name onder jongeren het gebruik van condooms afneemt en het aantal soa’s toeneemt. Daarom focussen we ons in deze campagne specifiek op jongeren tussen de 16 en 25, maar de informatie is voor iedereen relevant en toegankelijk.  

Praktische vragen

Wat is een soa? 
Soa staat voor seksueel overdraagbare aandoening. Soa’s zijn infecties die je kunt krijgen door onveilig vrijen. Een soa kun je ongemerkt krijgen en ongemerkt doorgeven aan een ander. Je kunt een soa voorkomen door altijd een condoom te gebruiken tijdens de seks. Of als je heel zeker weet van elkaar dat je geen soa’s hebt, door bijvoorbeeld een soatest te hebben gedaan.  

Wat is een condoom?  
Een condoom is een hoesje van rubber. Je doet hem om de stijve penis als je seks hebt. Het condoom vangt sperma op. Je hebt dan veel minder kans op een soa en om zwanger te worden. 

Wat moet ik doen als ik denk dat ik een soa heb?  
Als je denkt dat je een soa hebt, laat je dan testen! Dit kan bij de huisarts of de GGD. 

Goede redenen om je te laten testen zijn:

  • Je hebt klachten die passen bij een soa (ook al heb je een condoom gebruikt!).
  • Je valt binnen een risicogroep.
  • Je hebt onveilige seks (zonder condoom) gehad.
  • Je begint een nieuwe relatie.

Als je denkt een soa te hebben, is het belangrijk om dit zo snel mogelijk zeker te weten. Een soa gaat namelijk niet vanzelf over! Hoe eerder je je laat behandelen, hoe beter. Je kan dan geen anderen meer besmetten en de kans om andere soa’s erbij te krijgen wordt minder groot. 

Wat zit er in het pakketje met condooms dat ik kan aanvragen? 
In het condoompakketje zitten 2 condooms en 1 setje glijmiddel. De condoomverpakking is milieuvriendelijk geproduceerd op FSC gecertificeerd karton en bedrukt met milieuvriendelijke inkt. De condooms zijn voorzien van het CE en ISO-keurmerk, zijn transparant en bevatten glijmiddel. De maat is 53mm.  

Ik wil een pakketje met condooms aanvragen, maar ben bang dat m’n buren/ouders/huisgenoten zien wat ik besteld heb. 
De condoompakketjes worden verzonden in een neutrale envelop, van de buitenkant is dus niet te zien wat de inhoud van het pakket is. Je hoeft dus niet bang te zijn dat dit te zien is.  

 Ik heb een condoompakketje aangevraagd, wanneer krijg ik die binnen?  
De eerste pakketjes worden vanaf 2 september verzonden. Daarna kan het maximaal twee weken duren voor jouw pakket bij jou op de mat ligt.  

Ik heb meegedaan aan de actie om een condoomautomaat te winnen. Wanneer hoor ik meer?  
De winnaars van de condoomautomaten worden eind september per mail op de hoogte gesteld.  

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor