De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.
WO I imposant herdacht
12-11-2018
•
leestijd 2 minuten
•
100 keer bekeken
•
Over de hele wereld is afgelopen zondag het einde van de Eerste Wereldoorlog herdacht. Op 11 november 1918 werd de wapenstilstand getekend en sindsdien kennen we de elfde dag van de elfde maand als Remembrance Day. Verschillende wereldleiders kwamen dit jaar bijeen in Parijs, maar ook andere jaren en op andere plekken in de wereld wordt altijd op 11 november het einde van de oorlog in stijl herdacht. We verzamelden een aantal indrukwekkende foto’s van de afgelopen jaren.
In
Ottawa
, de hoofdstad van Canada, werd het parlementsgebouw rood gekleurd. Er werden 117.000 vallende ‘poppies’ geprojecteerd, één voor elke gesneuvelde Canadese militair in WO I.
Vorig jaar stond Engeland om klokslag 11.00 uur twee minuten stil. Op het herdenkingsveld bij de
Westminster Abbey in Londen
stonden duizenden houten kruizen met daarop de namen van de slachtoffers en rode klaprozen.
Elk jaar kleuren de zeilen het
Sydney Opera House
rood. Ook
down under
worden klaprozen geprojecteerd. Na de oorlog groeiden op de slagvelden veel klaprozen, zo wordt beschreven in het beroemde gericht
In Flanders Fields
. Sindsdien staan de poppies symbool voor WO1.
(foto: ANP)
In Flanders Fields - een gedicht van John Mcrae, een Canadese legerarts
In Flanders fields the poppies blow Between the crosses, row on row, That mark our place; and in the sky The larks, still bravely singing, fly Scarce heard amid the guns below. We are the Dead. Short days ago We lived, felt dawn, saw sunset glow, Loved, and were loved, and now we lie In Flanders fields. Take up our quarrel with the foe: To you from failing hands we throw The torch; be yours to hold it high. If ye break faith with us who die We shall not sleep, though poppies grow In Flanders fields.
In 2014 werden er rondom
The Tower of London
888.246 klaprozen van keramiek geplaatst, elk voor één van de gevallen Britse soldaten in de Eerste Wereldoorlog.
Sinds het begin van de maand hangen er in de
St. Patrick’s Cathedral in Dublin
36.000 berichtjes in de vorm van een blaadje, om zo de 36.000 gevallen Ierse mannen en vrouwen te herdenken.
(Foto: Niall Carson/PA Wire/PA Images)
Behalve dat er in WO1 veel mensen zijn omgekomen, zijn er ook veel paarden en muildieren omgekomen. Vlak na de oorlog zijn ongeveer 650 soldaten in formatie gaan staan, zodat het vanuit de lucht lijkt op het hoofd, de nek en de teugels van een paard.
Op verschillende
stranden in Engeland
zijn in het zand portretten van gevallen militairen getekend om hen te bedanken voor de offers die zij hebben gebracht. Bij vloed verdwijnen de tekeningen voorgoed.
In het
West-Vlaamse De Palingbiek
, vlakbij Ieper, staat een grote hoeveelheid beeldjes van klei. De 600.000 beelden symboliseren de 600.000 slachtoffers die tijdens de Eerste Wereldoorlog vielen op Belgische bodem. De beeldjes zelf zijn ineengebogen figuurtjes met een gepersonaliseerde ruggengraat.