De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.

Wat eten topsporters?

10-04-2017
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
5718 keer bekeken
  •  
Tumb_Wat_eten_topsporters
Ondanks de kennis van allerlei onderzoeksbureaus, trainers en voedingsdeskundigen, blijft voeding voor veel topsporters iets persoonlijks. Ieder heeft zo zijn eigen routines en gewoontes. Hieronder een willekeurige greep uit de koelkast van een aantal topsporters.

Dafne Schippers (24 jaar) - meerkamp, sprint, horden

De wereldkampioen 200 m (2015) volgt een specifiek dieet, al noemt ze het zelf liever een ‘voedingspatroon’. “Dieet klinkt wat negatief, omdat je dan dingen niet mag met de bedoeling af te vallen. Uiteindelijk ben je op zoek naar een eetpatroon dat goed voor je is en ook nog eens lekker. In grote lijnen eet ik weinig koolhydraten en veel eiwitten”, aldus Schippers. 
Voordat Dafne gaat trainen eet ze liever niet te veel. Ze drinkt liever een sportdrankje. En na de training vindt ze het belangrijk in ieder geval iets te eten. Dafne: “Vooral eiwitten zijn goed voor het herstel van je spieren en er zijn ook sportdranken die speciaal gemaakt zijn voor na het sporten.” 
Wat Dafne graag eet zijn pannenkoeken bestaande uit één banaan, twee eieren en wat kaneel. Daarbij eet ze vooral salade met rauwe spinazie. “Smoothies in alle vormen zijn ook licht verteerbaar. Als je vooral koolhydraten zoals pasta, rijst of aardappelen weg laat heb je al snel iets licht verteerbaars”, volgens Schippers. 
Bron: Elle, augustus 2017

Max Verstappen (19 jaar) - F1 coureur

"Ik word doorgaans om halfacht 's ochtends wakker en ik ga normaalgesproken om kwart voor negen naar de sportschool", zegt Max. "Soms ontbijt ik daarvoor, maar soms ook niet. Het hangt ervan af of ik dan al honger heb. Als ik ontbijt, dan is het met eieren en yoghurt, en natuurlijk drink ik altijd veel water."
De persoonlijke trainer van Max, Jake Aliker, houdt de boel strak in de gate: "Max krijgt een speciaal dieet. We hebben mensen in dienst die zijn voeding en slaap monitoren en een plan voor hem uitstippelen. Ondertussen houd ik zijn voeding en gewicht in de gaten en zorg ervoor dat hij niet te zwaar is.”
Max: "Mijn trainer is bij me om me te helpen met mijn programma's, waardoor het een stuk leuker wordt dan wanneer je dat alleen moet doen. Er is aardig wat discipline voor nodig om dit programma van sport en dieet te doorlopen: ik ben niet zo'n liefhebber van taart en zoetigheid, dus dat is niet zo'n probleem. Maar ik moet uitkijken dat ik niet te veel pasta eet, iets dat ik heel lekker vind. De afgelopen anderhalf jaar ben ik niet meer gegroeid, dus het ziet ernaar uit dat ik één meter 80 lang blijf. Hopelijk!"
Bron: verstappen.nl, door Bas Winckels, februari 2016

Ellen Hoog (31 jaar) - (ex-)hockeyster

Vanuit het NOC*NSF krijgt het Nederlands hockeyteam goede begeleiding en komt er af en toe een sportdiëtist langs. Uiteindelijk is gezond leven volgens Ellen toch gewoon je eigen verantwoordelijkheid. Ook als je een topsporter bent.
“Ik eet vier en het liefst vijf keer per dag. Aangezien ik zo’n acht à negen keer per week trainden, is het belangrijk om genoeg te eten en alle voedingsstoffen binnen te krijgen, dus ook koolhydraten. Ik heb weleens een periode geprobeerd om minder koolhydraten te nemen, maar dit kwam mijn prestaties niet ten goede. Als ontbijt neem ik vaak havermout of chiazaad met amandelmelk”, aldus Ellen. 
“In het weekend vind ik het leuk om gezonde pannenkoekjes te maken of een lekkere shake. Als lunch, eet ik bijvoorbeeld een salade van kikkererwten en veel groente. Voor de training eet ik bijvoorbeeld een banaan of een sportreep met noten, deze geven snel energie af. Na de training probeer ik zo eiwitrijk mogelijk te eten om mijn spieren weer te laten herstellen”, sluit Ellen af. 
Bron: Wendy, door Vivian Reijs, november 2016

Epke Zonderland (30 jaar) - turner

“Zorg dat je basisvoeding goed voor elkaar is", aldus Epke. De basisvoeding van Epke bestaat uit fruit, granen/brood, melkproducten en vlees en vleesvervangers. 
Veel sporters gebruiken supplementen, al is Epke terughoudend in het gebruik daarvan. Hij geeft aan dat het effect van supplementen veel lastiger te meten is dan het effect van een goede basisvoeding. Wil je toch supplementen gebruiken, dan kun je beter een voeding berekenen op eventuele tekorten en aanvullend bloedonderzoek doen.
Epke vindt het vooral belangrijk dat je doet wat goed voelt, wat bij jou past. Zo traint hij soms op lege maag omdat voeding bij bepaalde oefeningen klachten geeft. En melkproducten gebruikt Epke alleen na het sporten, terwijl een trainingsmaatje deze tijdens de trainingen gebruikt. 
Epke is een krachtsporter. Voor een duursporter zoals een wielrenner zijn andere voedingsmiddelen van belang. Een gezonde basisvoeding voor de duursporter moet met name koolhydraatrijk zijn (ruim fruit, granen/brood en aardappelen/pasta’s/rijst bevatten). Eiwitten zijn ook belangrijk, maar een stuk minder dan bij een krachtsporter.
Bron: Fiets Toerclub, januari 2016
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor