De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.

Vijfde boek: Ji?í Weil – De hartslag van Moskou

  •  
22-10-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
56 keer bekeken
  •  
Hartslag_van_Moskou.png
Iedere maand kiest één van de leden van het boekenpanel het vijfde boek. Dit boek is niet in de uitzending geweest, maar meer dan de moeite waard om te lezen. Het panellid vertelt daarbij wat er zo bijzonder/leuk/grappig/ontroerend aan dit boek is en waarom iedereen het moet lezen.  Casper Luckerhof over dit boek: Wie het boek ‘De hartslag van Moskou’ in de handen heeft, weet: dít boek heeft iets te vertellen. De torens van het Kremlin staan dreigend op het omslag, en doen denken het kasteel van Dracula. Een ogenschijnlijk mooie plek, waar je toch maar beter niet kan zijn. Dat is precies de boodschap van dit herontdekte meesterwerk uit 1937 van de Tsjechische Ji?í Weil.In dit epos volgen we Ri, een jonge dame uit de hogere kringen van Praag. Ze houdt van Turkse koffiehuisjes, van lekker eten en goede literatuur. Kortom: ze houdt van het goede leven. Totdat haar vriend een baan als specialist krijgt aangeboden in Moskou. Dat gebeurde veel in die tijd: buitenlandse specialisten werden Rusland binnengehaald om de industrie een innovatiestoot te geven. Ri gaat lichtelijk gedwongen mee, en belandt in een haar compleet vreemde wereld, ‘Azië’ noemt ze het, met treinstations van hout en eindeloze rijen in elke supermarkt.  Ji?í Weil wist precies hoe het was om ten tijde van Stalins vijfjarenplannen in Rusland te leven: hij woonde er als jonge communist vanaf 1933. Vanwege zijn joodse afkomst en kritische teksten belandde hij in een concentratiekamp, waaruit hij wist te ontsnappen. Al zijn ervaringen weet Weil moeiteloos in dit grote epos te verweven. Hij schetst de hel van het communisme, de verdrukking, maar tegelijkertijd ook de geweldige kracht van collectief. Weil maakt het inzichtelijk hoe iemand zich bewust kon zijn van de wantoestanden van het regime, maar toch onvoorwaardelijk in het regime blijft geloven. Daar is literaire kwaliteit voor nodig. De roman doet sterk denken aan Kafka’s ‘Het proces’, zeker aan het eind van het boek, als de showprocessen ten tonele komen.‘De hartslag van Moskou’ is mooi, tragisch, maar bovenal: spannend. Van Praag naar Palestina, Moskou en Berlijn, Weil neemt je mee door de terreurwereld van Oost-Europa in de jaren 30’, waar de dreiging om vervolgd te worden altijd op de loer lag. Ik heb het ademloos uitgelezen.ISBN13: 9789 05936 5353

Meer over:

boeken, vijfde boek
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor