De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.

Theo d’Or-winnares Romana Vrede tafeldame in DWDD

17-10-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
196 keer bekeken
  •  
romana vrede dwdd
Romana Vrede neemt vanavond voor het eerst plaats als tafeldame bij DWDD. Ze is geen onbekende van ons programma, want bij haar nominatie voor de Theo d’Or - die ze uiteindelijk als eerste zwarte actrice won - , was ze al te gast. Daarnaast verwierf ze afgelopen jaar bekendheid met haar solovoorstelling over haar autistische zoon getiteld ‘Who’s Afraid of Charlie Stevens?’. Voordat ze aanschuift bij Matthijs, spraken we haar.
Vrede won de prestigieuze Theo d'Or-prijs op 17 september voor haar rol als Susan in het toneelstuk RACE. Volgens het juryrapport van het Nederlands Theater Festival, die de Theo d’Or uitreikte, was haar vertolking “superieur”. RACE gaat over twee advocaten die een rijke, witte zakenman verdedigen die wordt verdacht van aanranding van een zwarte vrouw. Als de zwarte stagiaire Susan zich met de zaak bemoeit, barst een felle strijd los op het advocatenkantoor. Voor Romana zelf was het ook een rol waar ze veel van leerde. “Dat je uiterlijk van invloed kan zijn op de mening van mensen over jou. Dus Susan is een hele jonge, knappe, sexy vrouw en daardoor hebben haar collega’s, gespeeld door Mark Rietman, Hein van der Heijden en Werner Kolf, een vooringenomen beeld van haar. En het maakt niet uit wat je zegt, je bent en blijft dat meisje dat zíj voor ogen hebben”, aldus Romana.
'Scheelt dat ik tafeldame ben'
Romana heeft niet lang de tijd om met haar hoofd in de wolken te lopen, want ze is “weer aan het repeteren”. De vraagt rijst of een Theo d’OR deuren opent, maar het blijkt dat dat toch wat genuanceerder ligt. Romana Vrede: “Wat scheelt, is dat ik onder meer bij DWDD te gast was vanwege de nominatie voor de prijs. Vervolgens vond de redactie mij leuk en dacht: oh, we willen je nog een keer als tafeldame. Dat soort dingen zijn veranderd. Dat mensen me hebben gezien." Dus het is niet zozeer de prijs die deuren opende, maar meer het feit dat Romana door het winnen van de Theo 'd'Or op plekken komt waar ze normaal niet kwam, en daardoor zichtbaar werd.
Onlangs was Romana nog als gast aan tafel bij DWDD: 
'Postergirl'
Ook op een andere manier werd Romana gezien, want onlangs was ze 'postergirl' van de Black Achievement Month (BAM); een organisatie die zich inzet voor gekleurd talent in Nederland. Naast postergirl van BAM heeft Romana ook een rol in een toneelstuk. “ The Nation , dat is een voorstelling van Het Nationale Theater, dat valt onder de Black Achievement Month.” Dit zesdelige toneelstuk speelt zich af in het Den Haag van 2018 waarin de verdwijning van een 11-jarige jongen het radicaliseringsvraagstuk aanwakkert. BAM duurt tot en met 29 oktober en  The Nation  marathon gaat in première op 5 november.
Romana’s inzet voor gekleurd Nederland is erop gericht dat iedereen dezelfde rechten en kansen heeft. “We wonen hier in Nederland namelijk met 117 culturen samen. Wat ík eigenlijk het belangrijkste vind, is dat alle Nederlanders gelijk zijn. Dus dat iedereen gelijke kansen kan krijgen. Alle achterstand die je oploopt, zoals taalachterstand, zou op een gegeven moment recht getrokken moeten worden.” 
romana vrede nff
Autisme
Romana Vrede speelde afgelopen jaar ook in een solovoorstelling over haar autistische zoon Charlie Stevens, die inmiddels bijna 15 jaar oud is. “We hebben die voorstelling zo’n 30 keer gespeeld en over twee jaar wil ik ‘m weer hernemen, want dan heb ik wat meer tijd. Het is namelijk een voorstelling waarvan ik vind dat iedereen hem moet zien. Als ik ooit nog maar één theaterstuk zou mogen doen, dan zou ik Who’s Afraid of Charlie Stevens? willen spelen.” In het stuk is een bijzondere rol weggelegd voor Charlie Stevens zelf. “We hebben hem opgenomen op video dus je krijgt ‘m wel te zien. Ik ga een dialoog met Charlie aan en dat is op beeld.” Vrede ziet het stuk als iets dat ze aan de wereld “zou willen geven”, als een soort erfenis. Op de site van het stuk zegt Romana: “Ik hoop met deze voorstelling ook mensen te bereiken die misschien niet zoveel met theater hebben, maar wel met autisme. Vaders, moeders, hulpverleners, leerkrachten. Dat het stuk prikkelt om weer op een andere manier naar autisme te kijken. Troost en herkenning biedt.”
Vanavond om 19:00 uur is Romana Vrede te zien als tafeldame naast Matthijs. 
Meer Extra? Ga naar de  rubriekspagina
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor